Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Stranger Than Paradise (Jim Jarmusch, US/DE 1984)

Stranger Than Paradise

Jim Jarmusch / US, DE, 1984 / 89 min.

Jarmusch’ eerste succes geldt nog steeds als boegbeeld van de independent film. Droogkomisch portret van stel postpunktwintigers die weinig met hun leven weten aan te vangen, de hoofdrol is voor John Lurie. Winnaar van een Gouden Camera en een Gouden Luipaard.

poster Stranger Than Paradise (Jim Jarmusch, US/DE 1984)

New Yorkse 'hipster' Willie (jazzmuzikant John Lurie) krijgt onverwacht bezoek van zijn zestienjarige Hongaarse nichtje. Na enkele dagen vertrekt zij weer naar een tante in Cleveland. Willie en zijn vriend Eddie vervelen zich stierlijk en besluiten een jaar later om Eva op te zoeken, de leegte in hun leven blijft.

De minimalistische plot van Stranger than Paradise valt uiteen in drie delen: 'The New World' speelt zich af in New York, 'One Year Later' in Cleveland en het derde deel 'Paradise' in Florida. Elk lang zwart-wit shot wordt afgesloten met een zwart beeld, gelardeerd met muziek van Screaming Jay Hawkins.

Stranger Than Paradise was Jim Jarmusch’ tweede lange speelfilm; duidelijk zichtbaar was de invloed van de vroege films van Wim Wenders, waarin de hoofdpersonen niet door de VS cruisen maar door het Duitse Roergebied, op zoek naar de zin van het leven.

Anders dan de wat zwaarmoedige Wenders betoonde Jarmusch zich een meester van de lichte, droogkomische dialoog, met Wenders deelde hij de idee dat muziek bij een film volwaardig deel uitmaakt van de dramaturgie.

Digitale restauratie.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all agesThis movie contains foul language

Regisseur

Jim Jarmusch

Productiejaar

1984

Productieland(en)

US, DE

Originele titel

Stranger Than Paradise

Lengte

89 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Stranger Than Paradise (Jim Jarmusch, US/DE 1984)
still Stranger Than Paradise (Jim Jarmusch, US/DE 1984)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op