Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Strangers on a train zwartwit

Strangers on a train

Alfred Hitchcock / US, 1951

Voor zijn verfilming van Patricia Highsmiths gelijknamige roman kreeg Hitchcock volledige zeggenschap over het eindresultaat, destijds een unicum in Hollywood. Strangers on a Train geldt nog steeds als buitengewoon intelligent spel met het gegeven van de perfecte misdaad. Muziek van Dimitri Tiomkin.

Strangersposter

Eerst zijn het vreemden, dan medeplichtigen. De gevierde tennisspeler Guy Haines wordt in de trein benaderd door een man van duivelse charme: de aalgladde Bruno Anthony. Anthony (“I am your best friend”) weet dat Haines een getormenteerd huwelijksleven heeft; hijzelf haat zijn vader. Wat is er logischer dan dat de twee elkaar te hulp schieten? Door de verwisseling van motieven zal de moord op Haines echtgenote en Anthony”s vader de perfecte misdaad blijken…

Strangers on a Train heeft alle karakteristieken van een echte Hitchcock. Een gewone man raakt verstrikt in een complot, de wereld om hem heen wordt sinister en bedreigend, ontsnapping is alleen mogelijk door een daad te stellen. Maar is het de goeie daad? Haines: “Ik ben misschien ouderwets, maar ik dacht altijd dat moord strafbaar was.”

Componist Dimitri Tiomkin voorzag de film van een toepasselijke suspensescore die de gemoedstoestand van de hoofdpersoon weerspiegelt. Tiomkin werkte ook met Hitch samen in Dial M for Murder. Hitchcock draaide de film met twee verschillende eindes, een voor de Amerikaanse en een voor de Engelse (Europese) markt.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alfred Hitchcock

Productiejaar

1951

Productieland(en)

US

Originele titel

Strangers on a train

0

Drager

35mm

Onderdeel van

The Hitchcock Touch

This summer, Eye is honouring the most iconic and influential director of all time, Alfred Hitchcock, with a major retrospective including nine restored silent films. These Hitchcock 9 can be seen in the Netherlands for the first time. For the restoration of these seldom shown first films, material from the Eye collection has been used.

Lees meer
still Rear Window
Strangers on a trainzwartwit2
Strangers1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op