Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Stroszek (Werner Herzog, DE 1977) © Werner Herzog Film

Stroszek

Werner Herzog / DE, 1977 / 108 min.

Herzog gaf Bruno S., straatmuzikant met een tuchthuisverleden, in Stroszek de hoofdrol, na Kaspar Hauser – Jeder für sich und Gott gegen alle. In tegenstelling tot die andere muze van de regisseur, de theatrale Klaus Kinski, excelleert Bruno S. in aanstekelijke underacting.

poster Stroszek (Werner Herzog, DE 1977)
Géén alcohol meer, snauwt de gevangenisdirecteur de zojuist vrijgelaten straatmuzikant Bruno toe. Het volgende moment zit Bruno aan de pils in zijn Berlijnse stamkroeg. Daar ontfermt hij zich over Eva, slachtoffer van twee gewelddadige pooiers. Wanneer Bruno's huisbaas Scheitz een bezoek aan zijn Amerikaanse neef aankondigt, besluiten de twee verschoppelingen mee te gaan. Op zoek naar de Amerikaanse droom, die op het dorre, stoffige platteland van Wisconsin zo'n beetje de slechtste voedingsbodem vindt die je kunt bedenken.

Oppervlakkig beschouwd sluit Stroszek aan bij de independent cinema uit de jaren 70 die, vanaf pakweg Easy Rider, korte metten maakte met de mythe van Amerika als het beloofde land waar de dollars voor het grijpen liggen. Maar de onbevangen manier waarop de wereldvreemde Bruno met de ene na de andere tegenslag omgaat, manoeuvreert de film vanzelf in de richting van een absurdistisch anti-sprookje. Hoogtepunt: de klungeligste overval ooit op film vastgelegd.

Dansende kip

Stroszek wordt wederom treffend, kwetsbaar en vervreemdend neergezet door Bruno S., die een paar jaar eerder schitterde in Kaspar Hauser – Jeder fur sich und Gott gegen alle. Het is uiteindelijk toch een erg tragische film met een onverwacht, gewaagd einde waarin we minutenlang een dansende kip in een hokje zien voordat de aftiteling begint te rollen. Fun Fact: David Lynch noemde zonder een seconde aarzelen Stroszek toen hem eens werd gevraagd naar zijn favoriete Herzog-film.

Beelden © Werner Herzog Film

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of explicit discriminationPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Werner Herzog

Productiejaar

1977

Productieland(en)

DE

Originele titel

Stroszek

Lengte

108 min.

Taal

German, English

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Werner Herzog

Eye Filmmuseum presenteert een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog. Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.

Lees meer
campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth
still Stroszek (Werner Herzog, DE 1977) © Werner Herzog Film
still Stroszek (Werner Herzog, DE 1977) © Werner Herzog Film
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op