Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Sud eye filmmuseum 1

Sud

Chantal Akerman / BE, FR, 1999 / 71 min.

Akermans verzengende documentaire over systemisch racistisch geweld in het Amerikaanse Zuiden is nog net zo urgent en relevant als toen zij twintig jaar geleden in première ging.

Poster sud eye filmmuseum

Aanvankelijk voelde Akerman zich aangetrokken tot het Zuiden door de boeken van Faulkner en James Baldwin, maar de plannen veranderen als Akerman arriveert in Jasper, Texas kort na de wrede moord op een Afro-Amerikaanse man, James Byrd Jr., door white supremacists. Dit werd het uitgangspunt voor haar documentaire waarin ze de opleving van de 'christelijke Arische beweging' (de KKK) onderzoekt. Tegelijkertijd maakte ze een portret van de zwarte gemeenschap die bij Byrds monument bijeenkomt en de kracht vindt om door te gaan.

spookachtig

Door interviews, empathische observaties en lange, lyrische shots, is Sud zowel een verzengende film over een raciaal verdeeld Amerika als een spookachtige meditatie over geheugen, geschiedenis, landschap, trauma en opstand.

“Deze film is geen autopsie van deze moord, [maar gaat eerder over] hoe hij in een landschap wordt gegraveerd... Hoe kunnen bomen en de hele natuur plotseling de dood, het bloed oproepen? Hoe roept het heden het verleden op? Hoe kan dit verleden je nog altijd grijpen en achtervolgen door de bochten in een leeg katoenveld, door een weg, of door een gebaar of een blik? (Chantal Akerman).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Chantal Akerman

Productiejaar

1999

Productieland(en)

BE, FR

Originele titel

Sud

Lengte

71 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Chantal Akerman

Chantal Akerman heeft als een van de eerste film-regisseurs de overstap naar de beeldende kunst gemaakt. Ze is beroemd geworden als feministische avant-gardefilmmaker in de jaren zeventig, en ontdekte halverwege de jaren negentig de mogelijkheden van de tentoonstellingsruimte.

Lees meer
campagnebeeld Chantal Akerman - Passages, still uit Hotel Monterey
Sud eye filmmuseum 3
Sud eye filmmuseum 2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 October 2023 — 7 January 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op