Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Sudesha (Yugantar collective, 1983)

Sudesha + My Survival as an Aboriginal

Feministisch Filmkollektief Cinemien: Sudesha + My Survival as an Aboriginal

In Sudesha volgen we vrouwen in de uitlopers van de Himalaya die protesteren tegen het verdwijnen van het bos. Gevolgd door de baanbrekende documentaire My Survival as an Aboriginal die in 1979 de wereld schokte vanwege de getoonde wreedheden tegen Aboriginals.

poster Sudesha + My Survival as an Aboriginal

Distributeur Feministisch Filmkollektief Cinemien was baanbrekend in het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke filmmakers, ook uit de Global South, en bracht deze films destijds uit.

Programma

  • still Sudesha (Yugantar collective, 1983)

    Sudesha (Yugantar Film Collective, IN 1983, 30')

    Portret van Sudesha Devi, een dorpsactiviste in de Chipko-beweging voor bosbescherming in de uitlopers van de Himalaya. Het levensonderhoud van de lokale bewoners is sterk afhankelijk van het bos dat dreigt te worden vernietigd door machtige houthandelaren. Vanwege haar protest belandt Sudesha zelfs in de gevangenis. Die protesten werden grotendeels uitgevoerd door vrouwen, terwijl ze niet werden gesteund om ook officiële leiders van de Chipko-beweging te worden. Veel aandacht is er ook voor de dagelijkse routines van de vrouwen.

    Sudesha maakte deel uit van de filmreeks 'As women see it. How do women see their lives and their future?', een filmproject met zeven documentaire films uit India, Senegal, Peru, Nicaragua, Egypte, Italië en Duitsland.

  • still My Survival As An Aboriginal (Essie Coffey, AU 1979)

    My Survival as an Aboriginal (Essie Coffey, AU 1979, 53')

    Essie Coffey was een Murawarri-activist en filmmaker die haar gemeenschap les gaf over het belang van cultuur en traditie. In de documentaire zien we hoe Essie Aboriginal-kinderen leert spoorzoeken, leert gebruik te maken van de traditionele wapens van de Aboriginals en te overleven in het oerwoud. Ze zegt: "Wanneer jullie morgen weer naar school gaan, dan worden jullie weer gehersenspoeld en zullen ze jullie weer onderwijzen op een Europese manier. Maar vergeet nooit, dat dit land, waar jullie nu op staan, van jullie is."

    Haar documentaire legt ook bloot hoe Aboriginals in alle aspecten van hun leven werden gemarginaliseerd, van school tot de hele samenleving. Vol woede laat zij zien hoe de levensomstandigheden van haar volk zijn getekend door armoede, ziekte, werkloosheid, alcoholisme, raciale onderdrukking en ontwrichting. Haar film won talloze prijzen, Coffey zelf werd onderscheiden met een Order of Australia.

Vertoning My Survival as an Aboriginal met dank aan het National Film and Sound Archive of Australia.

Sudesha is Hindi gesproken en Engels ondertiteld. My Survival as an Aboriginal is Engels gesproken en niet ondertiteld.

Details

Productiejaar

2025

Lengte

83 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Feministisch Filmkollektief Cinemien

Eye viert de erfenis van Feministisch Filmkollektief Cinemien (1974-1989), dat baanbrekend was in het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke filmmakers. Het filmprogramma verbindt hun werk met urgente thema’s van nu, waarbij verschillende generaties in gesprek gaan over gelijkheid.

Lees meer
campagnebeeld Feministisch Filmkollektief Cinemien (© Bertien van Manen)
still My Survival As An Aboriginal (Essie Coffey, AU 1979)
still Sudesha (Yugantar collective, 1983)

Mede mogelijk gemaakt door

Logo National Film and Sound Archive of Australia
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN
;

Huidige tentoonstelling

  • 18 januari — 1 juni 2025

    Nuri Bilge Ceylan

    Inner Landscapes

Films, talks & events

Alles

Alle dagen

Alle talen

Sorteer op