Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Sullivan's Travels (Preston Sturges, US 1941)

Sullivan's Travels

Preston Sturges / US, 1941 / 90 min.

Gevierde Hollywoodregisseur gaat undercover opstap om een gedramatiseerde documentaire te maken over de armen van Amerika. Bijtende satire op de Hollywood-droomfabriek is Preston Sturges’ ode aan de oppeppende kracht van komedie, en geldt als een van zijn beste films.

poster Sullivan's Travels (Preston Sturges, US 1941)

John L. Sullivan, bewierookt regisseur van fluffy komedies, wil het eens over een andere boeg gooien. Wat als hij, in zwerversoutfit, zich mengt tussen de hobo’s en verschoppelingen van Amerika, geen cent op zak, om inspiratie op te doen voor de gedramatiseerde documentaire O Brother, Where Art Thou? (In 2000 maakten de Coen Brothers een gelijknamige speelfilm, met o.a. George Clooney, als eerbetoon aan Sturges).

De Hollywoodbazen zien er niet veel in, maar Sullivan (Joel McCrea) zet door. Onderweg ontmoet hij ‘The Girl’ (filmster Veronica Lake), een no-nonsense type dat Sullivan bevrijdt van romantische aannames over het leven aan de onderkant. De comedyregisseur verzeilt in absurde situaties: geweld en misdaad kruisen zijn pad en hij wordt zelfs gearresteerd voor het in scène zetten van moord – op zichzelf.

Bijtende satire

Met Sullivan’s Travels leverde Preston Sturges, ten tijde van de opnamen gevierd regisseur van screwball comedy’s als The Great McGinty en The Lady Eve (met Barbara Stanwyck en Henry Fonda), een bijtende satire af op de mores van Hollywood en zijn eigen positie als regisseur.

Ook het valse sociaal engagement van de welgestelden moest eraan geloven: Sturges zag de VS als een plek waar de kloof tussen arm en rijk nooit gedicht zou worden – die was juist wezenskenmerk van het Amerikaans kapitalisme.

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Preston Sturges

Productiejaar

1941

Productieland(en)

US

Originele titel

Sullivan's Travels

Lengte

90 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Written and Directed by Preston Sturges

Preston Sturges is een van de grote namen van Hollywood. Hij tilde het genre van de screwball comedy uit de jaren dertig naar een hoger niveau, met dialogen die ook nu nog verrassend naturel en volwassen klinken.

Lees meer
campagnebeeld Written and Directed by Preston Sturges
still Sullivan's Travels (Preston Sturges, US 1941)
still Sullivan's Travels (Preston Sturges, US 1941)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op