Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Sunset Boulevard (Billy Wilder, US 1950)

Sunset Blvd. + Rob van Scheers in Hollywood

Sunset Blvd. + Rob van Scheers in Hollywood

Billy Wilders cynisch-aangrijpende portret van een uitgerangeerde filmster die zich omringt met beroemdheden uit het verleden was goed voor drie Oscars. Met inleiding door Rob van Scheers die je in zijn nieuwe boek In Hollywood deelgenoot maakt van zijn Hollywood-avonturen.

poster Sunset Blvd. + Rob van Scheers in Hollywood
Schrijver en cultuurreporter Rob van Scheers was de afgelopen 35 jaar vaak in Hollywood. In wervelend proza doet hij in zijn boek In Hollwood verslag van zijn vaak curieuze lotgevallen tijdens zijn ontmoetingen met beroemde actrices en regisseurs. Intussen ontleedt hij op geheel eigen wijze de ijzeren wetten van de filmgenres en de huisstijl van makers als David Lynch, Quentin Tarantino en Jordan Peele.

Ook zoomt Van Scheers in op de geschiedenis van Hollywood, gelardeerd met vele prikkelende anekdotes, en besteedt hij ruim aandacht aan Nederlandse cineasten die het in Los Angeles probeerden te maken. Het eindresultaat is een alomvattende cultuurgeschiedenis. Na afloop van Sunsets Blvd. is het boek In Hollywood te koop en signeert Van Schreers. De voertaal van de inleiding is Nederlands.

Over Sunset Blvd.

Voormalige stillefilmster Norma Desmond (Gloria Swanson) leeft sinds de komst van de geluidsfilm teruggetrokken in een donker huis aan Sunset Boulevard, met haar butler Max von Mayerling (Erich von Stroheim), tevens haar vroegere regisseur en echtgenoot. De jonge scenarioschrijver Joe Gillis (William Holden) belooft de eenzame Desmond een comeback, maar is in werkelijkheid alleen in haar fortuin geïnteresseerd.

Opvallend was de overeenkomst tussen het personage Norma Desmond en de echte filmster Gloria Swanson; zij was een van de stillefilmdiva's wier carrière sneefde door de opkomst van de geluidsfilm, hoewel ze op hoge leeftijd nog werd gevraagd voor een rol in Airport 1975 als… Gloria Swanson.

Sunset Blvd., een mix van film noir, melodrama en satire, gold bij uitbreng als een meesterwerk. Dankzij de vele reprises op televisie en de herontdekking van Billy Wilder door latere generaties critici en filmmakers, groeide de film uit tot een klassieker. Wilders portret van de inner workings van de filmindustrie wordt ook wel gezien als een vroeg voorbeeld van metafilm: Sunset Blvd. hield Hollywood een spiegel voor – binnen het productiesysteem van de droomfabriek zelf. Te zien in een 4K restauratie met Nederlandse ondertitels.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Billy Wilder

Productiejaar

1950

Lengte

120 min.

Voertaal

Nederlands

Productieland(en)

US

Taal

Engels

Ondertiteling

Nederlands

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Sunset Boulevard (Billy Wilder, US 1950)
still Sunset Boulevard (Billy Wilder, US 1950)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op