Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Sur l'Adamant (Nicolas Philibert, FR 2023)

Sur l'Adamant

Bekijk trailer

Nicolas Philibert / FR, JP, 2023 / 109 min.

De Franse regisseur Nicolas Philibert, bekend van de zeer succesvolle documentaire Être et avoir, neemt je mee aan boord van een boot in Parijs waar patiënten met psychische problemen worden opgevangen. De empathische, tedere documentaire won de Gouden Beer in Berlijn.

poster Sur l'Adamant (Nicolas Philibert, FR 2023)

De Adamant is een uniek verblijf. Dit drijvende gebouw aan de Seine in het hart van Parijs vangt volwassenen op die lijden aan een psychische stoornis. Het behandelende team biedt zo goed mogelijk weerstand aan de achteruitgang en ontmenselijking van de psychiatrie. Regisseur Philibert laat je kennismaken met de patiënten en verzorgers die elke keer opnieuw weer de strijd aangaan met hun dagelijkse realiteit.

De empathische documentaire won op het Internationale Filmfestival van Berlijn de Gouden Beer. Het is zeldzaam dat de Gouden Beer wordt toegekend aan een een documentaire. De regisseur liet tijdens de uitreiking weten diep geraakt te zijn door de beslissing van de jury. “Ik heb geprobeerd om het zo discriminerende beeld dat wij vaak hebben van gekke mensen om te draaien”, zei Philibert nadat hij de prijs in ontvangst had genomen. “Ook als we ons niet met hen kunnen identificeren, wil ik dat we in staat zijn om op zijn minst te erkennen wat ons verbindt.”

Voorfilm

Voorafgaand aan de vertoning van Sur l'Adamant ziet u de korte film Beren op de weg uit de Korte Film Poule van Eye. Deze vier minuten durende animatiefilm van Nadia Meezen gaat over over Theo, die niets liever doet dan rijden in zijn gele autootje. Op een dag stuit hij op een beer op de weg.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all agesThis movie contains foul language

Regisseur

Nicolas Philibert

Productiejaar

2023

Productieland(en)

FR, JP

Originele titel

Sur l'Adamant

Lengte

109 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Sur l'Adamant (Nicolas Philibert, FR 2023)
still Sur l'Adamant (Nicolas Philibert, FR 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op