Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Sweet Dreams (Ena Sendijarevic, NL 2023)

Sweet Dreams

Bekijk trailer

Ena Sendijarevic / NL, SE, 2023 / 102 min.

Peter Faber, Hans Dagelet, Hayata Azis en Renée Soutendijk bijeen in een satirisch familedrama over een uiteenvallend suikerplantagegeslacht in Nederlands-Indië. Regisseur Ena Sendijarević tackelt het koloniaal verleden en maakt de verhoudingen van toen zichtbaar voor het publiek van nu. 

poster Sweet Dreams (Ena Sendijarevic, NL 2023)

In de nadagen van de koloniale overheersing in Nederlands-Indië valt suikerfabrikant Jan (Dagelet) plots dood neer, na een nachtelijk bezoek aan zijn concubine Siti (Aziz), en dat nog wel voor de ogen van zijn vrouw Agathe (Soutendijk). De familie is in rep en roer: wat te doen na de dood van de patriarch? De vervreemde zoon Cornelis moet het roer overnemen, maar het testament dicteert z’n eigen, onverwachte wil…

In Sweet Dreams tekent regisseur Ena Sendijarević een satirisch en visueel rijk portret van de verhoudingen in Nederlands-Indië, waar ‘inlanders’ hun plek moesten weten en de revenuen van de suiker-, olie- en rubberwinning in de zakken van de overheersers verdwenen. Een systeem dat mede rustte op slavenarbeid en waarvan pas in de 21ste eeuw rekenschap wordt afgelegd.

Voor de cast koos Sendijarević (Take Me Somewhere Nice, Fernweh) zowel zeer ervaren als beginnende acteurs; saillant detail: Peter Faber speelde in Oeroeg (1993), Hans Hylkema’s verfilming van Hella Haasses gelijknamige roman, de rol van de KNIL-getrouwe sergeant-majoor Van Bergen Henegouwen, nu is hij de priester die de familie bijstaat te midden van een opstand van de plantagearbeiders. De film beleefde zijn wereldpremière in de competitie van het filmfestival van Locarno en won twee prijzen: Renée Soutendijk kreeg een prijs voor de beste acteerprestatie en Ena Sendijarević werd door de jongerenjury aangewezen als een van de drie beste regisseurs in de competitie.

Voorfilm

Voorafgaand aan de vertoning van Sweet Dreams ziet u de korte film Sugar (2006) van Yasmijn Karhof. Met een speelse blik bekeken ondergaan dagelijkse dingen zoals een hoop suiker een metamorfose en veranderen in een glinsterend kristallen berglandschap waar wolken aan voorbij trekken.

Reguliere vertoningen

Details

This movie contains scenes with alcohol and/or drug useThis movie contains foul language

Regisseur

Ena Sendijarevic

Productiejaar

2023

Productieland(en)

NL, SE

Originele titel

Sweet Dreams

Lengte

102 min.

Taal

Nederlands, Indonesisch

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch, Subcatch

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Sweet Dreams (Ena Sendijarevic, NL 2023)
still Sweet Dreams (Ena Sendijarevic, NL 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op