Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Wim van der Linden 5

Swing In: muziekfilms van Wim van der Linden

Wim van der Linden was medebedenker van het controversiële VPRO-programma Hoepla, regisseerde Tros Top 50 en Top Pop. Vandaag drie swingende restauraties van Eye van muziekfilms met Sly and the Family Stone en Earth and Fire.

Poster Eye on Art algemeen
Eye vertoont drie swingende restauraties van muziekfilms van Wim van der Linden.

Programma

 • Still Wim van der Linden 3

  Sly and the Family Stone

  Wim van der Lindens documentaire over de legendarische Amerikaanse funkpionierband Sly and the Family Stone in het WDR-televisieprogramma Swing in. De opnames zijn van het concert uit 1970 bij Rockpalast, Keulen.

 • Still Wim van der Linden 1

  Ruby is the One

  De complete trukendoos op het gebied van cinematografische laboratoriumtechniek wordt getoond in een videoclip-achtige korte film boordevol kleurige effecten met het nummer Ruby is the One van de Nederlandse popgroep Earth and Fire. De film werd begin jaren zeventig gebruikt als promotiemateriaal voor Cinecentrum om te kunnen laten zien aan potentiële klanten wat ze zoal konden maken.

 • Still Wim van der Linden 2

  Earth and Fire

  Muziekdocumentaire over Earth and Fire gemaakt voor het WDR televisieprogramma Swing In. Te zien is onder andere een optreden van de band, een interview met de leden van de fanclub, de manager Wim Bosman en zangeres Jerney Kaagman. Het optreden is opgenomen op de thuisbasis van Earth and Fire, in Voorschoten. Door het beeld zie je crewleden lopen die later beroemd werden, zoals cameraman Jan de Bont en filmer en fotograaf Ed van der Elsken.

  De Duitse tv pakte het in die eerste jaren grondig aan, wat is te zien aan de live opname van Maybe Tomorrow Maybe Tonight. Drummer Ton van der Kleij herinnert zich: "Je deed er inclusief repeteren makkelijk drie dagen over om zoiets – vooral wat betreft het geluid – goed op de band te krijgen."

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2021

Lengte

75 min.

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)

Why in Eye

Na maanden in ons eentje voor een computerscherm willen we dolgraag zingen, dansen en opgaan in de psychedelische kleuren van Wim van der Lindens films.

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 20 januari — 20 mei 2024

  Paravel & Castaing-Taylor

  Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op