Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
The firebird

Symphonic Cinema Presents: The Firebird

Een film gemaakt op de maat van Stravinsky's klassieke meesterwerk, waarbij het orkest datzelfde werk live vertolkt bij de vertoning van de film. Ziedaar het concept van Lucas van Woerkums Symphonic Cinema. Het Symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam o.l.v. Jacob Slagter speelt Stravinsky’s De vuurvogel bij Van Woerkums gelijknamige film, met topacteurs Gijs Scholten van Aschat en Hannah Hoekstra in de hoofdrollen.

The firebird

Van Woerkum baseerde zijn magisch-realistische film op Stravinsky”s beroemde balletmuziek L'oiseau de feu, een sprookje over de eenzame keizer Kashkei in zijn kasteel.

magische krachten

Na de dood van zijn vrouw woont Kashkei voornamelijk in zijn herinneringen terwijl hij wordt verzorgd door zijn betoverde dienaren. Kashkei's verwaarloosde dochter kan de situatie niet verdragen en gebruikt haar magische krachten om Kashkei met zijn verleden te confronteren.

Voor zijn eigentijdse interpretatie van Stravinsky”s symfonie wist Van Woerkum bekende acteurs Gijs Scholten van Aschat en Hannah Hoekstra te contracteren, met Willem Voogd en Elise Caluwaerts in de bijrollen. Van Woerkum maakte zijn film in 2015 in samenwerking met nationale- en internationale orkesten. Bij de vertoning monteerde hij met zijn touch screen live de filmbeelden: de regisseur volgde de dirigent in plaats van andersom.

Vooraf de korte Nederlandse stille film De dood van Pierrot (Theo Frenkel sr, 1920) begeleid door de internationaal optredende pianist Daan van den Hurk.

Details

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op