Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Szürkület (György Fehér, HU 1990)

Szürkület

György Fehér / HU, 1990 / 105 min.

Een rechercheur onderzoekt een moord in een bos door lokaas uit te zetten. In deze indringende zwart-witfilm van Hongaar György Fehér begeeft ook de rechercheur zich in een moreel grijs gebied. Naar het boek van Friedrich Dürrenmatt. Digitaal gerestaureerd.

poster Szürkület (György Fehér, HU 1990)

Een jong meisje wordt aangerand en vermoord aangetroffen in een afgelegen bos bij de bergen. Een handelsreiziger met strafblad is verdachte, maar de rechercheur gelooft niet dat hij het heeft gedaan. Hij vindt een tekening gemaakt door het dode meisje met een zwarte 'reus' erop, vermoedelijk de echte dader. In de hoop de moordenaar te pakken te krijgen, zet hij een moeder en haar jonge dochter neer als aas in een verlaten benzinestation.

De beroemde thrillerroman van de Zwitser Friedrich Dürrenmatt, Das Versprechen, is vele malen verfilmd, onder andere als Sean Penns The Pledge en Rudolf van den Bergs In the Cold Light of Day. Deze Hongaarse bewerking is net zo sober als de natuur waarin het zich afspeelt. De film vol indringende zwart-witbeelden is opgebouwd uit zo'n 50 camera-opstellingen met ingenieuze tracking shots en pans.

Net als in het werk van mede-Hongaar Béla Tarr (die adviseur was bij deze film), heeft regisseur György Fehér de tijd uitgerekt. Het wachten van de detective strekt zich uit over meerdere seizoenen, waarna de film ons verrast met een alternatief einde. Digitaal gerestaureerde versie.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

György Fehér

Productiejaar

1990

Productieland(en)

HU

Originele titel

Szürkület

Lengte

105 min.

Taal

Hungarian

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still Szürkület (György Fehér, HU 1990)
still Szürkület (György Fehér, HU 1990)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op