Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Take care of your scarf tatjana 08

Take care of your scarf, Tatiana

In deze maximaal minimalistische roadmovie rijden de koffieverslaafde kleermaker Valto en professioneel wodkadrinker Reino naar Estland om liftsters Tatiana en Klaudia thuis te brengen. Kaurismäki's antiromantische vertelling is zowel hilarisch als aandoenlijk.

Take care of your scarf tatiana 1994 mss poster 4

Valto sluit zijn moeder op in de kast, pikt haar geld in, stapt in zijn zwarte Wolga-auto en haalt zijn vriend, Reino op. Dat is het startpunt van Kaurismäki”s maximaal minimalistische roadmovie naar Nergenshuizen, waarin de aan koffie verslaafde kleermaker Valto en professioneel wodkadrinker en automonteur Reino de liftsters Tatiana en Klaudia oppikken. Richting Tallinn rijdt het viertal, al zwijgend, koffielurkend en wodkadrinkend.

Zoals in alle Kaurismäki-films verloopt ook in Take Care of Your Scarf Tatiana – gesitueerd in de Finse jaren zestig – de communicatie uiterst moeizaam, totdat de twee meiden het initiatief nemen. En dan nog blijken Valto en Reino nauwelijks tot ontdooien te brengen. Kaurismäki”s anti-romantische vertelling blijkt zowel hilarisch en absurd als aandoenlijk. Cameraman Timo Salminen kreeg een prijs (beste fotografie) van het Jussi-filmfestival in Helsinki. Laatste rol van Kaurismäki”s favoriete acteur Matti Pellonpää, de man met het “gezicht uit beton”, die in 1995 overleed.

Vooraf drie korte Kaurismäki-films:

Valimo (2007, 3'): Werknemers van een gieterij kijken tijdens hun lunch naar een film van de gebroeders Lumiére: La sortie de l'usine Lumière à Lyon (1895).

Those were the Days (1992, 6'): Muziekvideo waarin Leningrad Cowboys 'Those Were the Days' zingen.

These Boots (1993, 5”), muziekvideo met de Leningrad Cowboys.

Finland100

Het programma The Essential Aki Kaurismäki zet de viering van het honderdjarig bestaan van Finland luister bij. De Finse republiek werd op 6 december 1917 uitgeroepen, kort na de Oktoberrevolutie in Rusland.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

The Essential Aki Kaurismäki

Een tiental klassieke titels van Aki Kaurismäki, chroniqueur van Finse melancholie met een absurde twist. Het grootste deel van de films in het programma is afkomstig uit de Eye-collectie en wordt vertoond op 35mm.

Lees meer
campagnebeeld The Essential Aki Kaurismäki
Take care of your scarf tatjana 02
1 2 4
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op