Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Andrei tarkovsky nostalgia 1983 0

Tarkovski in zes lezingen + Nostalghia

gekke' filosoof

Poster tarkovski small

Otto Boele belicht onder meer Tarkovski”s problemen met de Sovjetcensuur en analyseert hoe de regisseur in films als Stalker het sciencefictiongenre naar zijn hand zette. Ook gaat hij uitgebreid in op Tarkovski”s opvattingen over poëzie, muziek en beeldende kunst.

De lezingen duren ca. 60 min, de voertaal is Nederlands. Tussen lezing en film is er een pauze. De films worden Nederlands ondertiteld.

Visueel indrukwekkend verhaal over een Russische schrijver die het leven van een achttiende-eeuwse componist in Italië onderzoekt. Nostalghia ging in première op het filmfestival van Cannes, maar de Sovjetautoriteiten verhinderden dat de film met de Gouden Palm naar huis ging. Tarkovski zwoer nooit meer in de Sovjet Unie te werken. Vertoning op vintage 35mm uit de collectie van Eye, te zien bij de tentoonstelling rond Tarkovski.

Zet een Rus buiten Rusland neer en hij zal verteerd worden door heimwee. De schrijver Andrej Gortsjakov is zo een ongelukkige. Hij reist door Italië om materiaal te verzamelen over de achttiende-eeuwse componist Pavel Sosnovski. De door depressies gekwelde Gortsjakov raakt onder de indruk van de ontheemde kluizenaar Domenico (Erland Josephson), die zich in brand steekt.

Nostalghia is een visueel indrukwekkende film (opmerkelijk is het gedempte kleurgebruik) vol literaire verwijzingen. De opgeheven vinger van Tarkovski, die via zijn 'gekke' filosoof Domenico waarschuwt tegen de dreigende ondergang van de wereld, zien we terug in Het offer, die ook in Eye vertoond wordt.

De film is Nederlands ondertiteld.

Details

Otto boele
Andrei tarkovsky nostalgia 1983 1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op