Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Taxi Driver (Martin Scorsese, US 1976)

Taxi Driver

Martin Scorsese / US, 1976 / 113 min.

Taxi Driver werd een klassieker, met Robert De Niro in de hoofdrol als de doorgedraaide, getraumatiseerde taxichauffeur Travis Bickle, die het New York van de jaren zeventig zal zuiveren van alle dealers, pooiers en andersoortig gespuis. Vertoning in het programma Shell Shock, over de verbeelding van maatschappelijk geweld en traumatische herinneringen.

poster Taxi Driver (Martin Scorsese, US 1976)

Martin Scorsese schildert een bijzonder grimmig portret van de New Yorkse taxichauffeur Travis Bickle (Robert De Niro). Bickle trekt eenzaam ten strijde tegen de verloedering in de stad en draait daarin volledig door.

Harvey Keitel en Jodi Foster (als tienerhoertje) maken hun opwachting in gedenkwaardige bijrollen, Foster werd zelfs genomineerd voor een Oscar (beste vrouwelijke bijrol). De film kreeg nog twee Oscarnominaties: voor beste film en beste acteur (De Niro).

mohawk-hanenkam

De scène waarin Bickle (met Mohawk-hanenkam) tegen zijn spiegelbeeld staat te praten ('You talkin' to me?') is intussen talloze malen geciteerd en nagespeeld. Het scenario is van Paul Schrader. (Hitchcock-)componist Bernard Herrmann maakte voor Taxi Driver zijn laatste score. De film werd in 2011 gerestaureerd (4K).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Martin Scorsese

Productiejaar

1976

Productieland(en)

US

Originele titel

Taxi Driver

Lengte

113 min.

Drager

DCP

Onderdeel van

Shell Shock

Het door de Vietnamoorlog getekende personage Travis Bickle uit Taxi Driver, de door PTSS gekwelde soldaten in de documentaire Crazy en de ex-tankcommandant uit de animatiefilm Waltz with Bashir delen één ding: ze willen vertellen over wat hen is overkomen om te verwerken. Met Shell Shock geeft Eye ruimte aan de verbeelding van maatschappelijk geweld en traumatische herinneringen in de cinema.

Lees meer
campagnebeeld Shell Shock
still Taxi Driver (Martin Scorsese, US 1976)
still Taxi Driver (Martin Scorsese, US 1976)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op