Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Tchaikovsky’s Wife (Kirill Serebrennikov, RU 2022)

Tchaikovsky's Wife

Bekijk trailer

Kirill Serebrennikov / RU, FR, CH, 2022 / 143 min.

Kirill Serebrennikovs portret van het gelegeheidshuwelijk van de beroemde componist Pjotr Tsjaikovski – homoseksueel in ’t verborgene – met de obsessief verliefde Antonina Miljoekova schildert de ondergang van een beeldschone, begaafde vrouw in 19e-eeuws homofoob Rusland.

poster Tchaikovsky’s Wife (Kirill Serebrennikov, RU 2022)
Antonina Ivanovna Miljoekova, jonge vrouw uit de hoogste kringen, even mooi als intelligent, weet dat de wereld aan haar voeten ligt. Aanbidders alom, maar Miljoekova wil maar één ding: trouwen met de man die Het Zwanenmeer zal componeren. Op hem is ze ongeneeslijk verliefd geworden na het bijwonen van de uitvoering van een van Tsjaikovski’s muziekstukken.

Verrassend genoeg stemt de componist – over wiens vermeende homoseksualiteit geruchten de ronde doen – toe. Een huwelijk met een vrouw zal hem boven verdenking plaatsen; wat volgt is het verslag van een destructief-obsessieve liefde: de componist voelt niets voor Antonina, verwijt haar alle tegenslagen die hij ontmoet, vernedert haar en drijft zijn vrouw tot waanzin.

Verzengend

Kirill Serebrennikovs achtste lange speelfilm (na o.a. Petrov’s Flu, Leto en Betrayal) sondeert de psychologie – verzengend intens gefilmd – van een volledig eenzijdig beleefde liefde, en schetst het culturele leven in een homofoob 19e-eeuws Rusland.

Tchaikovsky’s Wife ging vorig jaar mei in première op het Cannes Film Festival, drie maanden na de inval van de Russische troepen in Oekraïne. Dat de Russische (co)productie niet werd geboycot, had te maken met Serebrennikovs status als intenationaal gevierd theaterregisseur en zijn opkomen voor de rechten van de LHBTQI-gemeenschap in Poetins Rusland.

De leider van het Moscow Gogol Center, een experimenteel theaterlaboratorium, had in 2022 twee jaar huisarrest achter de rug, beschuldigd, op valse gronden, van verduistering. Twee maanden voor de première in Cannes werd zijn arrest opgeheven.

Serebrennikov is tegenwoordig woonachtig in Berlijn. Met zijn regie van Webers opera Der Freischütz debuteerde de veelzijdige Serebrennikov afgelopen jaar juli bij De Nationale Opera.

Details

This movie contains scenes showing explicit sexThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Kirill Serebrennikov

Productiejaar

2022

Productieland(en)

RU, FR, CH

Originele titel

Zhena Chaikovskogo

Lengte

143 min.

Taal

Russian, French, Italian

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Tchaikovsky’s Wife (Kirill Serebrennikov, RU 2022)
still Tchaikovsky’s Wife (Kirill Serebrennikov, RU 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op