Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 Tehran Has No More Pomegranates

Tehran Has No More Pomegranates!

Massoud Bakhshi / IR, 2006 / 68 min.

Massoud Bakhshi’s intelligent gemonteerde, hilarisch voortdenderende, muzikale compilatie van archiefmateriaal en eigengemaakte opnames levert een kritisch en onopgesmukt portret op van de Iraanse hoofdstad Teheran.

poster IDFA 2023

“Alle personen en gebeurtenissen in deze film lijken echt, maar dat is niet waar!” vertelt de disclaimer die na de begincredits van Mahmoud Bakhshi’s tegendraadse portret van Teheran in beeld komt. Dan hebben we de regisseur al zijn brief aan de voorzitter van het Iraanse filmfonds horen voorlezen, waarin hij verklaart dat hij zijn documentaire over Teheran om verschillende redenen niet heeft kunnen voltooien – vooral omdat het (zo stelt hij aan het einde van zijn film) tijdverspilling zou zijn.

In plaats daarvan schotelt Bakhshi ons een intelligente, voortdenderende, muzikale compilatie voor van archiefbeelden en eigen opnames die hij in vijf jaar verzamelde. Beginnend bij het mooie dorp dat Teheran ooit was (een plek waar, volgens een 13e-eeuws verslag, uitzonderlijk lekkere granaatappels groeiden) springt hij langs heden en verleden van de stad.

Via diverse onderdrukkers, massale opiumverslaving, de conferentie van Teheran en de Islamistische Revolutie tot aan de explosieve groei van de metropool en de huidige verkeerschaos. Waar het huidige Teheran in uitblinkt? Zijn toppositie op de lijst ’s werelds meest vervuilde steden.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Massoud Bakhshi

Productiejaar

2006

Productieland(en)

IR

Originele titel

Tehran: A True Story

Lengte

68 min.

Taal

none

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op