Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Amussu4

Terra Infirma: Amussu

Marokkaanse dorpelingen komen in opstand tegen de grootste zilvermijn van Afrika. Ze gebruiken muziek, film en theater als een vredige vorm van protest tegen de anonieme machthebbers, zo is te zien in de krachtige documentaire Amussu. De avond is samengesteld door Nat Muller, gastcurator van de tentoonstelling Trembling Landscapes: Between Reality & Fiction. Met inleiding door Sheyma Buali.

1080x1795 trembling landscapes

Een roofzuchtige zilvermijn heeft decennia lang water uit de bodem van Imider, Zuidoost-Marokko gezogen. Hierdoor zijn de amandelboomgaarden van een Amazigh-gemeenschap uitgedroogd. "We weten niet eens of we wel bestaan voor deze staat,” zegt een oudere man.

Uit angst dat hun kwetsbare oase zou verdwijnen en hun levensonderhoud zou worden vernietigd, kwamen de dorpelingen in 2011 vreedzaam in opstand en sloten een grote waterleiding richting de mijn af. Acht jaar later blijven ze zich verzetten in een protestkamp dat nu is veranderd in een klein dorp op zonne-energie.

veerkracht

De grootste zilvermijn van Afrika is geen gemakkelijke tegenstander. Het wordt gesteund door samenwerkende inlichtingendiensten en agressief beschermd door de politie. Tientallen zijn gearresteerd omdat ze deelnamen aan wat de dorpelingen 'Amussu xf Ubrid n ”96' (Movement on Road ”96) hebben genoemd. Toch blijven de veerkrachtige dorpelingen weerstand bieden met de weinige middelen die ze hebben: liedjes, wekelijkse bijeenkomsten, een camera, een filmfestival en eindeloze vindingrijkheid.

inleiding

Inleiding door Sheyma Buali, sinds 2015 directeur van BBC Arabic Festival. Ze houdt zich bezig met media, film en beeldende kunst uit de Arabische wereld en is naast Commissioning Editor voor Ibraaz Channel en Creative Time Reports ook cultuurcorrespondent voor Asharq AlAwsat. Eerder werkte ze op het London Palestine Film Festival en de RAI International Ethnographic Film Festivals.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Trembling Landscapes

Landschap is een beladen begrip in het Midden-Oosten.* Aan de ene kant speelt een heftige mix van nationale en natuurlijke grenzen, conflicten over grondstoffen en gebied en (koloniale) geschiedenis. Aan de andere kant is het een rijke bron voor identiteit, traditie, en verbeelding.

Lees meer
Ali Cherri, The Disquiet
Amussu2
Amussu eye filmmuseum
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op