Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Terug3

Terug naar Oegstgeest

Theo van Gogh / NL, 1987 / 95 min.

Aangrijpende familiekroniek over de calvinistische familiedespoot Jansen, die grote littekens nalaat op de zielen van zijn gezinsleden. Aan het sterfbed van zijn vader haalt zoon Jan jeugdherinneringen op. ‘Misschien wel de subtielste Wolkers-verfilming ooit gemaakt’, schreef filmcriticus Hans Beerekamp. ‘Van begin tot einde briljant’, aldus Jan Wolkers.

Poster 12

Van Gogh, zelf als “totaal ongelovige” opgevoed, wilde één keer een calvinistisch boek verfilmen. “Ik geef de blik van de buitenstaander op dat milieu”, zei hij. In flashback ziet hoofdpersoon Jan de tragikomische treurnis van zijn leven voorbij trekken. Wolkers vond de film een torenhoge uitschieter boven alles wat er de laatste jaren in Nederland verfilmd is. “Die pinkte een traantje”, zei Van Gogh.

Volgens critici liet Theo van Gogh met Terug naar Oegstgeest zijn puberale periode definitief achter zich. Zijn uitstekende acteursregie, zijn eigenzinnige en zuivere filmstijl – kwaliteiten waar hij later bekend om zou staan – kregen hier duidelijk vorm. Maar een lastige jongen bleef hij. Tijdens de opnamen liepen de conflicten hoog op tussen de regisseur en het door hem 'Glibber & Gladder' gedoopte producentenduo Chris Brouwer en Haig Balian.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Theo van Gogh

Productiejaar

1987

Productieland(en)

NL

Originele titel

Terug naar Oegstgeest

Lengte

95 min.

Drager

35mm

Onderdeel van

Theo van Gogh

Op 2 november 2014 is het precies tien jaar geleden dat columnist, interviewer en filmmaker Theo van Gogh werd vermoord. Eye vertoont in de voorafgaande maand al zijn dertien speelfilms en vier van zijn favoriete klassiekers. Talkshows, live muziek en interviews kleuren het programma verder in.

Lees meer
campagnebeeld Theo van Gogh
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op