Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Tesnota eye filmmuseum01

Tesnota

Kantemir Balagov / RU, 2017 / 118 min.

Het Russische talent Kantemir Balagov schetst een onthutsende beeld van het Rusland anno 1998, waar een opstandige tomboy moet navigeren tussen de vele etnische conflicten van die tijd.

Poster tesnota eye filmmuseum

De jonge regisseur Kantemir Balagov volgde de filmopleiding die is opgericht door regisseur Aleksandr Sokoerov. Zijn opvallende, grimmige debuut Tesnota werd prompt geselecteerd voor de sectie Un Certain Regard in Cannes, waar de film de FIPRESCI-prijs won.

In Tesnota richt Balagovj de camera op Ilana, een opstandige tomboy die niets moet hebben van de tradities van haar Russische familie in Naltsjik, op de uitlopers van de Kaukasus. Ze sleutelt het liefst aan auto”s in haar vaders garage en maalt niet om de religieuze voorschriften waaraan haar ouders zo gehecht zijn. Ze heeft zelfs een stiekeme relatie met een Kabardische jongen.

eigen pad

Wanneer haar broer David en zijn verloofde Lea ontvoerd worden, zien haar ouders geen andere oplossing dan Ilana uit te huwelijken aan een timide Joodse man, wiens familie in ruil het losgeld zal betalen. Het is niet verrassend dat Ilana daar niet warm voor loopt.

Tesnota draait niet zozeer om de kidnapping zelf, maar om de emotionele en financiële gevolgen voor de steeds wanhopiger wordende familie. Ilana wil ondertussen haar eigen pad kiezen, waarbij ze regelmatig botst met haar rigide moeder. Het bijna vierkante beeld (in een 4:3-beeldverhouding) en de vele beweeglijke, van de schouder gefilmde beelden benadrukken de beklemmende sfeer van dit krachtige debuut.

Details

Regisseur

Kantemir Balagov

Productiejaar

2017

Productieland(en)

RU

Originele titel

Tesnota

Lengte

118 min.

Taal

Russisch

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Tesnota eye filmmuseum02
Tesnota eye filmmuseum03
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op