Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still The 3 Rooms of Melancholia

The 3 Rooms of Melancholia

Pirjo Honkasalo / FI, DK, DE, SE, 2004 / 106 min.

Gelaagde, poëtische documentaire, gefilmd in St. Petersburg, Grozny en Ingoesjetië, die in drie hoofdstukken de fundamentele gevoelens en gemoedstoestanden weergeeft die door oorlog worden opgeroepen.

poster IDFA 2022

Deze subtiele documentaire bestaat uit drie hoofdstukken, of kamers. In elke kamer wordt de sfeer bepaald door één overheersende emotie. Met weinig woorden, maar met uitgesproken filmische middelen behandelt The 3 Rooms of Melancholia fundamentele emotionele en geestelijke toestanden.

In de eerste kamer (‘Verlangen’) volgen we een groep jongens, brave cadetten van een militaire school in St. Petersburg. Deze tieners, voornamelijk afkomstig uit disfunctionele families, zouden nergens anders willen zijn. Door simpelweg hun ochtendrituelen, de rigide schooldiscipline en hun interactie te observeren, krijgen we een idee van hun enorme eenzaamheid. Een van de jongens verschuift het verhaal naar de tweede kamer (‘Adem’), waar we deelgenoot worden van de uitzichtloze levens van de inwoners van het Tsjetsjeense Grozny.

De laatste kamer (‘Herinnering’) steekt de grens over naar buurrepubliek Ingoesjetië, waar de bevolking haar eigen tragedie uitvecht. Met een knap oog voor detail, een precieze timing en een geluidsband die vocalen uit de orthodoxe kerk vermengt met folk en klassieke muziek, creëert regisseur Pirjo Honkasalo een gelaagde, poëtische film.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Pirjo Honkasalo

Productiejaar

2004

Productieland(en)

FI, DK, DE, SE

Lengte

106 min.

Taal

Russisch, Arabisch, Tsjechisch

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op