Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
The 39 Steps 1

The 39 Steps

Alfred Hitchcock / GB, 1935 / 86 min.

Stijlvolle oefening in onderkoelde humor en suspense, waarin de Canadees Richard Hannay (Robert Donat) betrokken raakt bij een Brits militair spionagecomplot. The 39 Steps geldt met The Lady Vanishes (1938) als het hoogtepunt uit Hitchcocks Engelse periode.

poster The 39 Steps (Alfred Hitchcock, GB 1935)

The 39 Steps introduceert twee typische Hitchcock-motieven: de koele blonde vamp en de MacGuffin, een plottruc waarbij de aandacht van de échte actie wordt afgeleid door iets onbelangrijks prominent in beeld te brengen. In deze spannende, vrije bewerking van John Buchans gelijknamige boek raakt een onschuldige man verzeild in kringen van spionage en moord, tot in de Schotse hooglanden aan toe.

Een van Hitchcocks andere favoriete thema's is het opvoeren van twee mensen die aan elkaar vastgeketend worden, in dit geval letterlijk met handboeien. De charismatische Robert Donat lijkt een voorloper van Hitchcocks favoriete acteur Cary Grant, terwijl Madelaine Carroll met haar glamour en koele sex-appeal al doet denken aan latere actrices Ingrid Bergman, Grace Kelly en Tippi Hedren.

The 39 Steps was bij uitbreng een groot succes en kroonde Hitch als de koning van de Britse cinema. Credits moeten ook gegeven worden aan cameraman Bernard Knowles, die de sfeervolle beelden voor zijn rekening neemt, met name die van de Schotse moors. “Great fun!” oordeelde de Britse pers.

Vertoning op 35mm.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alfred Hitchcock

Productiejaar

1935

Productieland(en)

GB

Originele titel

The 39 Steps

Lengte

86 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still The 39 Steps (Alfred Hitchcock, GB 1935)
still The 39 Steps (Alfred Hitchcock, GB 1935)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op