Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Act of Killing (Joshua Openheimer, ID 2012)

The Act of Killing

Joshua Oppenheimer, Christine Cynn / NO, GB, DK, 2012 / 115 min.

Joshua Oppenheimers documentaire over de paramilitaire commando’s die in de jaren zestig op last van Soeharto bijna een miljoen Indonesische communisten, Chinezen en intellectuelen vermoordden, kent een ongebruikelijke vorm. De regisseur laat de - nooit veroordeelde - moordenaars hun eigen levens acteren in de stijl van de film noir, musical en western. Te zien in het programma Shell Shock, op 28 april inleiding door Charley Boerman. 

poster The Act of Killing (Joshua Openheimer, ID 2012)

Werner Herzog, die optrad als uitvoerend producent voor The Act of Killing, riep na de eerste viewing uit dat hij in de laatste tien jaar geen documentaire had gezien “zo krachtig, surrealistisch en angstaanjagend” als Oppenheimers film. En inderdaad zijn de beelden die Oppenheimer filmde van Anwar Congo, de voormalige leider van een paramilitair commando dat moordde in opdracht van de in 1965 aan de macht gekomen Soeharto, schokkend.

eigen levens acteren

De regisseur laat de moordenaars hun eigen levens acteren in de stijl van de film noir, musical en western. Congo praat honderduit over de tijd dat hij bioscoopkaartjes verkocht op de zwarte markt en zijn hele levensstijl modelleerde naar die van de gangsters op het witte doek. Met zijn voormalige kameraden beeldt hij de jacht op de tegenstanders van het regime uit in fictieve filmscènes, waarvoor figuranten worden ingehuurd en tal van special effects worden ingezet.

Terwijl het filmgeweld de werkelijkheid doet herleven, lijkt geen van de daders - onderhand in de zeventig - spijt te hebben of medelijden te voelen met de slachtoffers.

inleiding

Cultureel programmamaker Charley Boerman studeert aan de UvA (researchmaster Cultural Analysis). Ze onderzoekt de verschillende manieren waarop documentaires gewelddadige en traumatische episodes uit het verleden in kaart brengen. In haar inleiding op 28 april (voertaal Engels) gaat ze in op de verschillende benaderingswijzen zoals re-enactment, animatie of fantasie.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Joshua Oppenheimer, Christine Cynn

Productiejaar

2012

Productieland(en)

NO, GB, DK

Originele titel

The Act of Killing

Lengte

115 min.

Drager

DCP

Onderdeel van

Shell Shock

Het door de Vietnamoorlog getekende personage Travis Bickle uit Taxi Driver, de door PTSS gekwelde soldaten in de documentaire Crazy en de ex-tankcommandant uit de animatiefilm Waltz with Bashir delen één ding: ze willen vertellen over wat hen is overkomen om te verwerken. Met Shell Shock geeft Eye ruimte aan de verbeelding van maatschappelijk geweld en traumatische herinneringen in de cinema.

Lees meer
campagnebeeld Shell Shock
still The Act of Killing (Joshua Openheimer, ID 2012)
still The Act of Killing (Joshua Openheimer, ID 2012)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op