Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Apartment (Billy Wilder, US 1960)

The Apartment

Billy Wilder / US, 1960 / 124 min.

Scherpe komedie over de mores van het Amerikaanse bedrijfsleven van de jaren vijftig. Én een romantische geschiedenis van twee mensen die elkaar in eenzaamheid vinden. The Apartment werd in 1960 voor tien Oscars genomineerd en won er vijf.

poster The Apartment (Billy Wilder, US 1960)

De kleurloze kantoorklerk C.C. Baxter (Jack Lemmon) geniet weinig aanzien bij het verzekeringsbedrijf waarvoor hij werkt. Om hogerop te komen, probeert hij bij zijn superieuren in het gevlei te komen: hij leent hun zijn appartement zodat zij daar hun buitenechtelijke avonturen kunnen beleven. Terwijl zij zich vermaken, zwerft Baxter eenzaam over straat. Baxter moet kiezen tussen zijn ambities en gevoelens als de vrouw op wie hij heimelijk verliefd is, het liftmeisje Fran Kubelik (Shirley MacLaine), de minnares van zijn hoogste baas blijkt te zijn.

Seksuele frustraties

Wilder, die zelf altijd heeft volgehouden dat hij niets anders dan entertainment maakte, verwerkte in zijn films vaak thema”s als neuroses en seksuele frustraties, veroorzaakt door het jachtige leven in een verontmenselijkte samenleving. Wilder koppelde dit evenwel aan melodrama, satire en humor. Zo is The Apartment niet alleen een film over moreel twijfelachtig gedrag, het is ook een romantische komedie over twee eenzame zielen die elkaar vinden. Het is juist deze combinatie die zijn films geliefd maakte bij het grote publiek, en bij de critici, getuige de vele prijzen die hem tijdens zijn carrière ten deel vielen, waaronder zes Oscars.

In 1960 kreeg The Apartment vijf Oscars, onder meer in de categorieën Beste Scenario, Beste Regie en Beste Film. Voor Jack Lemmon, die al ruim tien jaar als acteur werkte, betekende de rol in The Apartment zijn definitieve doorbraak. Shirley MacLaine kreeg voor haar rol haar tweede Oscarnominatie. In 1963 werkte ze wederom samen met Billy Wilder en Jack Lemmon in Irma la Douce (1963) en ook voor deze rol ontving ze een Oscarnominatie.

Vertoning op 35mm uit de Eye-collectie Eye.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Billy Wilder

Productiejaar

1960

Productieland(en)

US

Originele titel

The Apartment

Lengte

124 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still The Apartment (Billy Wilder, US 1960)
still The Apartment (Billy Wilder, US 1960)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op