Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still The Arbor

The Arbor

Clio Barnard / 2010 / 95 min.

In 1980 werd in Londen The Arbor opgevoerd, een toneelstuk van de toen pas achttienjarige Andrea Dunbar. Regisseur Clio Barnard reconstrueerde, via stemmen van mensen uit Dunbars omgeving, op indrukwekkende wijze een deel van haar korte leven.

poster IDFA 2022

Toen Andrea Dunbar vijftien jaar oud was, in 1977, begon ze te werken aan The Arbor, een toneelstuk gebaseerd op haar leven in een vervallen wijk van Bradford in het noorden van Groot-Brittannië. Drie jaar later werd het stuk met succes opgevoerd in Londen. Dunbar werd er beroemd mee en schreef nog een aantal stukken over dezelfde thema’s: seksueel misbruik, tienerzwangerschappen, drugsverslaving, geweld. In 1990 stierf ze aan een hersenbloeding.

Regisseur en beeldend kunstenaar Clio Barnard maakte twee jaar lang geluidsopnamen met mensen uit Dunbars omgeving. Ze liet vervolgens acteurs die opnamen lipsyncen voor deze documentaire. Elke zucht, snik en pauze in de geluidsopname wordt foutloos door de spelers gearticuleerd. Daartussen monteerde ze scènes uit het toneelstuk The Arbor, opgevoerd in Dunbars wijk.

Door documentaire en fictie met elkaar te confronteren, laat Barnard zien dat documentaire een constructie is. Een vorm die uitstekend past bij Dunbars semiautobiografische teksten, waarin fictie en werkelijkheid ook voortdurend door elkaar liepen.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Clio Barnard

Productiejaar

2010

Originele titel

The Arbor

Lengte

95 min.

Taal

English

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op