Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Ascent (Larisa Sjepitko, SU 1977)

The Ascent

Larisa Shepitko / SUHH, 1977 / 111 min.

Overweldigende laatste film van Larisa Shepitko, een van de grootste filmtalenten van de Sovjet-Unie. Met haar spiritueel-transcendente meesterwerk won ze de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn in 1977. The Ascent werd in 2018 gerestaureerd door Mosfilm.

poster The Ascent (Larisa Sjepitko, SU 1977)
The Ascent - wereldwijd geprezen als de beste Sovjet-film van de jaren zeventig - speelt zich af tijdens de donkerste dagen van de Tweede Wereldoorlog. Twee boerensoldaten, afgesneden van de troepen, sjokken door de besneeuwde bossen van Wit-Rusland en zoeken toevlucht bij de dorpelingen. Hun aangrijpende tocht is een reis vol verraad en heldendom.

Over Larisa Shepitko

Hoewel haar naam bij weinigen een belletje doet rinkelen, was Larisa Shepitko (1938-1979) een van de moedigste, meest gerenommeerde filmmakers uit het Sovjet-tijdperk. Ze was de partner van cineast Elem Klimov (Kom en zie).

In haar tragisch korte carrière liet de in Oekraïne geboren filmauteur slechts een handvol films achter - waaronder de psychologische, feministische karakterstudie Wings en het verpletterende, spiritueel-transcendente meesterwerk over de Tweede Wereldoorlog, The Ascent. Die films gelden nu als het beste wat de Sovjet-cinema te bieden heeft.

Opnieuw ontdekken

Dat dit humanistisch geïnspireerd oeuvre weinig bekendheid geniet, is onterecht; Shepitko's films verdienen het opnieuw ontdekt te worden, niet alleen om de verbluffende beelden, maar ook om de meesterlijke schildering van het innerlijke leven van de personages.

...imponerend...drama dat het briljante Come and See van haar weduwnaar Elem Klimov naar de kroon steekt. (***** NRC Handelsblad)

...wereldklasse...diepmenselijk...Het lijkt wel of Shepitko de beeldtaal eigenhandig heruitvond, zo origineel is haar intense, tactiele stijl, vol spectaculaire close-ups. (***** VPRO/Cinema.nl)

...wonderschone, haarscherpe zwart-witbeelden...Heel mooi...pakkend...fraaie restauratie...unieke gelegenheid om kennis te maken met Shepitko’s talent... (**** Trouw)

Bijzondere vertoningen

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceThis movie contains foul language

Regisseur

Larisa Shepitko

Productiejaar

1977

Productieland(en)

SUHH

Originele titel

Voskhozhdenie

Lengte

111 min.

Taal

Russian

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

still The Ascent (Larisa Sjepitko, SU 1977)
still The Ascent (Larisa Sjepitko, SU 1977)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op