Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Barefoot Contessa (Joseph Mankiewicz, US/IT 1954)

The Barefoot Contessa

Joseph Mankiewicz / US, IT, 1954 / 128 min.

Klassieker van viervoudig Oscarwinnaar Joseph L. Mankiewicz schildert de bliksemcarrière van een danseres die tot filmster wordt gemaakt, met Ava Gardner en Humprey Bogart in de hoofdrollen. Vlijmscherp portret van de Hollywoodse droomfabriek, met camerawerk van de vermaarde Jack Cardiff. 

poster The Barefoot Contessa (Joseph Mankiewicz, US/IT 1954)

Harry Dawes (Bogart), gepokt en gemazeld Hollywoodregisseur, wandelt een Madrileense nachtclub binnen en wordt van de sokken geblazen door het optreden van danseres Maria Vargas. Hij besluit de door vele mannen om haar schoonheid en sensualiteit aanbeden danseres tot filmster te maken.

Vargas wordt deel van een bitter sprookje over opkomst en ondergang van een filmster in het Amerikaanse studiosysteem, dat talenten opslokt en uitspuwt. Van bejubelde ster tot bij het oud vuil neergezet: Vargas is niet de eerste die ten onder gaat in het exploitatiemodel van Hollywood; ondertussen hebben de professionals om haar heen hun zakken gevuld.

Vlijmscherp portret

Net als Billy Wilders Sunset Boulevard (1950) en Vincente Minelli’s The Bad and the Beautiful (1952) is The Barefoot Contessa een vlijmscherp portret van de filmwereld aan de West-Coast. Vargas’ roem als Hollywoodster brengt haar niets dan eenzaamheid en frustratie, als haar ster is gedoofd zijn de kassa’s gevuld en dient de volgende ster-in-wording zich al aan.

Voor The Barefoot Contessa – naar verluidt gebaseerd op de carrière van Rita Hayworh – koos Mankiewicz Jack Cardiff als director of photography; de Brit, die ook bekend stond als ‘de meester van Technicolor’, was ook cameraman geweest voor de klassiekers Black Narcissus (1947) en The Red Shoes (1948) van het duo Michael Powell en Emeric Pressburger.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all agesScenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes showing explicit sexThis movie contains scenes with alcohol and/or drug useThis movie contains scenes of explicit discriminationThis movie contains foul language

Regisseur

Joseph Mankiewicz

Productiejaar

1954

Productieland(en)

US, IT

Originele titel

The Barefoot Contessa

Lengte

128 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD of ZONDER

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still The Barefoot Contessa (Joseph Mankiewicz, US/IT 1954)
still The Barefoot Contessa (Joseph Mankiewicz, US/IT 1954)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op