Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Bedford Incident (James B. Harris, GB/US 1965)

The Bedford Incident

James Harris / GB, 1965 / 102 min.

In deze nagelbijtend spannende film speelt Sidney Poitier een journalist tijdens de Koude Oorlog die een verhaal wil maken over het leven aan boord van een torpedojager. Richard Widmark is de kapitein die ondertussen een gevaarlijk kat-en-muisspel speelt met een Sovjet-onderzeeër voor de kust van Groenland.

poster The Bedford Incident (James B. Harris, GB/US 1965)

Verslaggever Ben Munceford (Sidney Poitier) is te gast op de torpedojager Bedford, zogenaamd om een verhaal te schrijven over oorlogsvoering met onderzeeboten, maar eigenlijk wil hij een portret maken van de fanatieke kapitein Finlander (Richard Widmark). Die is nergens anders in geïnteresseerd dan het intimideren van de Russen. De boel aan boord escaleert doordat Finlander zijn mannen geen moment rust gunt en de Russische onderzeeër geen kans geeft om de zuurstof aan te vullen.

The Bedford Incident is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1963 van Mark Rascovich, die elementen in de plot ontleende aan Melville's Moby Dick. In de cast is verder onder andere Donald Sutherland te zien in een vroege rol. Richard Widmark en Sidney Poitier speelden al eens tegenover elkaar in Poitiers debuutfilm No Way Out.

Regisseur James B. Harris produceerde eerder drie van Stanley Kubricks films (The Killing, Paths of Glory en Lolita), maar de samenwerking stokte bij Dr. Strangelove: Harris wilde een serieuze nucleaire thriller, Kubrick een zwarte komedie.

Vertoning op 35mm

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

James Harris

Productiejaar

1965

Productieland(en)

GB

Originele titel

The Bedford Incident

Lengte

102 min.

Taal

English, Russian

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Sidney Poitier & Denzel Washington

Sidney Poitier was Denzel Washingtons grote voorbeeld. De acteurs waren goede vrienden, maar speelden nooit samen in een film. In dit zomerprogramma brengt Eye ze voor het eerst bij elkaar door hun beste films op het grote doek te laten zien.

Lees meer
still In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)
still The Bedford Incident (James B. Harris, GB/US 1965)
still The Bedford Incident (James B. Harris, GB/US 1965)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op