Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Big City (Mahanagar) (Satyajit Ray, IN 1963)

The Big City

Satyajit Ray / IN, 1963 / 135 min.

Een van de beste films van een van de grootste filmmakers van India – een meerlagig, subtiel politiek en prachtig drama over de stille strijd van een vrouw in een samenleving die liever zag dat ze haar mond houdt. Digitale restauratie.

poster The Big City (Mahanagar) (Satyajit Ray, IN 1963)

Subrata, een jonge bankbediende, worstelt om zijn enorme familie met een mager salaris te onderhouden. Hij koestert zijn overtuiging dat 'de enige plaats van een vrouw die tussen met haar kookpotten is'. Hij is dan ook geschokt wanneer zijn vrouw Arati (Madhabi Mukherjee, Ray's vaste actrice) een baan aanneemt net op het moment dat hij het risico loopt de zijne te verliezen.

De hele gezinsdynamiek staat op zijn kop, juist op een moment waarop ook India, net onafhankelijk, een grote verandering doormaakt. Dit meesterwerk is de eerste film van Satyajit Ray die zich volledig afspeelt in zijn geboortestad Kolkata.

Over Satyajit Ray

Satyajit Ray (1921-1992) is zonder twijfel een van de grootste filmmakers van India. Akira Kurosawa vergeleek het niet te hebben gezien van zijn films met 'als in de wereld zijn zonder ooit de zon of maan te hebben gezien'. Ook hedendaagse makers als Wes Anderson en Chris Nolan behoren tot de bewonderaars van zijn werk. Vooruitlopend op een toekomstig programma rond Ray vertoont Eye twee recente restauraties, The Big City (Mahanagar, 1963) en Charulata (1964).

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Regisseur

Satyajit Ray

Productiejaar

1963

Productieland(en)

IN

Originele titel

Mahanagar

Lengte

135 min.

Taal

Bengaals

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still The Big City (Mahanagar) (Satyajit Ray, IN 1963)
still The Big City (Mahanagar) (Satyajit Ray, IN 1963)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op