Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Big Heat (Fritz Lang, US 1953)

The Big Heat

Fritz Lang / US, 1953 / 90 min.

Glenn Ford is de onkreukbare hoofinspecteur, Lee Marvin de slechterik en Gloria Grahame het sarcastische gangsterliefje. Maar zijn de rollen wel zo rolvast? Fritz Langs film noir speelt in de buitenwijken van ‘fifties’ Amerika en toont een poreuze grens tussen boven- en onderwereld.

poster The Big Heat (Fritz Lang, US 1953)

Inspecteur Dave Bannion (Glenn Ford) tracht een invloedrijke maffiabaas en diens sadistische rechterhand (Lee Marvin) ten val te brengen. Het stedelijk misdaadsyndicaat probeert Bannions onderzoek te beletten, waarna de inspecteur zich gedwongen ziet zijn low life-tegenstanders hardhandig van repliek te dienen.

Dat is in het kort de storyline van Fritz Langs beroemde film noir, waarin de onderwereld, het politieapparaat en stadsbestuurders meer verknoopt raken dan Dave Bannion lief is. Niet dat deze tough cop zelf vrijuit gaat. Na de moord op zijn vrouw is wraak wat Bannion drijft, en daarbij gaat de ideale echtgenoot – thuis doet hij met een schortje voor de afwas – grof geweld niet uit de weg.

Grootmeester

The Big Heat was een van de genrefilms die de voor de nazi’s gevluchte Fritz Lang draaide voor de Hollywoodstudio’s. Met meesterwerken als Metropolis, M - eine Stadt sucht einen Mörder en Die Nibelungen gold Lang als grootmeester van de expressionistische cinema: films vol doem, onderhuidse dreiging en suggestieve noodlotsbestemming.

Dezelfde paranoïde sfeer is terug te vinden in Langs latere noir-werken, zoals The Woman in the Window, Scarlet Street en Clash by Night. Maar nu is het geweld harder, zijn de dialogen cynischer en lijken de personages corrupter. Waarbij The Big Heat de vraag stelt of daders niet ook slachtoffers zijn en de dienaren der wet niet het spiegelbeeld zijn van degenen die ze bestrijden – een geliefd noir-thema.

Gloria Grahame

Opvallend: voor de rol van het goedgebekte gangsterliefje Debby koos Lang de begaafde – maar later vergeten - actrice Gloria Grahame (1923-1981). Ze was eerder te zien in In a Lonely Place (1950) van echtgenoot Nicholas Ray; voor haar optreden in The Bad and the Beautiful (1952), van Vincente Minelli, won Grahame de Oscar voor Beste vrouwelijke bijrol.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Fritz Lang

Productiejaar

1953

Productieland(en)

US

Originele titel

The Big Heat

Lengte

90 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
campagnebeeld Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still The Big Heat (Fritz Lang, US 1953)
still The Big Heat (Fritz Lang, US 1953)

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op