Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Big Sleep (Howard Hawks, US 1946)

The Big Sleep

Howard Hawks / US, 1946 / 114 min.

Humphrey Bogart is als Philip Marlowe dé belichaming van de hard-boiled privédetective. Lauren Bacall is zijn laconieke tegenspeelster, samen raken ze verwikkeld in een van de gecompliceerdste storylines uit de film noir-geschiedenis. 

poster The Big Sleep (Howard Hawks, US 1946)

Als de steenrijke generaal Sternwood privédetective Marlowe inhuurt om erachter te komen wie zijn dochters Carmen en Vivian chanteert, lijkt het een klus als alle andere. Maar dan ontvouwt zich een ingewikkeld scenario rond moord, intriges, drugs en nog wat zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.

En natuurlijk moet Marlowe vallen voor de charmes van Vivian, de koele femme fatale die de cynische onelinerdetective trakteert op koekjes van eigen deeg.

The Big Sleep werd geregisseerd door Howard Hawks, de hoofdrollen werden vertolkt door Bacall en Bogart, die ook buiten de set als een blok voor elkaar vielen. Voor het scenario – een bewerking van Raymond Chandlers gelijknamige detectiveroman - werd niemand minder dan William Faulkner aangetrokken, vergezeld door coscenaristen Jules Furthman en Leigh Brackett (ook de scenarist van die andere Chandler-verfilming, The Long Goodbye).

Chandlers boek is niet alleen bekend om de zwart-humoristische dialogen, maar ook om de bijna onontwarbaar gecompliceerde plot. Die is zelfs zo ingewikkeld dat minstens één moord onopgelost blijft. Dat doet niets af aan het spelplezier en de meesterlijke manier waarop Hawks de kijker door het groezelige leven van privédetective Marlowe loodst.

The Big Sleep is een symfonie in zwartwit die precies Chandlers tone of voice weet te treffen”, schreef de gezaghebbende criticus Roger Ebert. Zoals in de volgende dialoog tussen generaal Sternwood en Marlowe. Sternwood: “Hoe drink je je brandy?" Marlowe: "Uit een glas.”

Vertoning op 35mm!

Double bill: The Big Sleep + The Long Goodbye

Twee maal Philip Marlowe, in de klassieke film noir The Big Sleep en de neo-noir The Long Goodbye. Op 15 juli worden beide films ingeleid door Gawie Keyser (De Groene Amsterdammer).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Howard Hawks

Productiejaar

1946

Productieland(en)

US

Originele titel

The Big Sleep

Lengte

114 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
campagnebeeld Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still The Big Sleep (Howard Hawks, US 1946)
still The Big Sleep (Howard Hawks, US 1946)

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op