Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
The blood of jesus eye filmmuseum 1

The Blood of Jesus

Spencer Williams / US, 1941 / 57 min.

Tussen de twee wereldoorlogen vormde, in de verste uithoeken van de Amerikaanse filmindustrie, de race film een aparte categorie. De low-bugetproducties, bestemd voor een zwart publiek, waren een symptoom van rassenongelijkheid, maar boden hun kijkers ook de mogelijkheid tot vereenzelviging met personages die in mainstream Hollywood een marginale rol speelden.

Poster the blood of jesus 0

Belangrijkste figuren in het genre waren Oscar Micheaux en Spencer Williams, van wie de eerste de productiefste was, met 49 films in de periode 1919-1948. Maar Williams maakte met The Blood of Jesus uit 1941 waarschijnlijk de beroemdste race film, een stichtelijk werk dat de eer toekomt als eerste van zijn soort te zijn opgenomen in de Library of Congress” National Film Registry.

koortsdroom

De plot draait om het pasgetrouwde stel Martha en Razz, waarvan de laatste het niet zo nauw neemt met het geloof. Wanneer hetzelfde jachtgeweer waarmee hij eerder een varken van de buurman had gedood per ongeluk afgaat, treft de kogel Martha. Zwaargewond beleeft ze een koortsdroom waarin een engel haar meeneemt naar het kruispunt waar de wegen van hemel en hel samenkomen. Na eerst het pad naar de hel te zijn ingeslagen, komt ze uiteindelijk tot inkeer en bewerkstelligt en pasant ook de verlossing van Razz.

gospelsoundtrack

Zeker in logistiek opzicht verrichtte Williams, voor een schamel budget van vijfduizend dollar, een huzarenstukje. Wel 'leende' hij voor een hemelse scène enkele shots uit een oude Italiaanse productie, wat overigens geen afbreuk doet aan de oprechte bezieling die in de film voelbaar is. En die middels een rijkgevulde gospelsoundtrack ook indringend hoorbaar wordt gemaakt.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Spencer Williams

Productiejaar

1941

Productieland(en)

US

Originele titel

The Blood of Jesus

Lengte

57 min.

Taal

Engels

Drager

35mm

Onderdeel van

Black Light

Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Eye nodigde tien gastcuratoren uit om voorstellingen te maken.​​​​​​

Lees meer
campagnebeeld Black Light © Brian Elstak
The blood of jesus 3
The blood of jesus eye filmmuseum 2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op