Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 The Border Crossed Us 1

The Border Crossed Us

Loretta van der Horst / NL, 2023 / 72 min.

In het Texaanse grensplaatsje La Joya wordt ook de gemeentepolitie ingezet bij de grenscontrole. Drie agenten ondervinden wat het betekent om de grens tegen elke prijs te moeten handhaven, waarbij de barsten in het systeem aan het licht komen.

poster IDFA 2023

Terwijl een groot wit surveillanceluchtschip continu boven het Texaanse grensstadje La Joya zweeft, kammen plaatselijke politieagenten het gebied uit op zoek naar mensensmokkelaars. Langs de grens zijn overal sporen te vinden van mensen die via de Rio Grande de VS trachten te bereiken. Maar in plaats van immigranten te arresteren, verzamelen de agenten informatie over de smokkelaars en hun bazen die verbonden zijn aan Mexicaanse kartels.

Met een visuele stijl die intieme vérité-momenten en meditatieve beschouwingen afwisselt met spannende actie, vertelt de film hoe politiechef Ramon Gonzalez, rechercheur Manuel Casas en agent Mayra Garza omgaan met de dagelijkse problematiek van een bestaan langs de grens. De ironie wil dat het gebied waar nu zwaar gepatrouilleerd wordt ooit Mexicaans grondgebied was.

De wederzijdse afhankelijkheid tussen politie en smokkelaar brengt langzaam aan het licht hoe het systeem gevangen zit in een eindeloze cyclus, waarin de migrant dreigt te worden vermorzeld. Intussen trekt de menselijke prijs van het grenstoezicht ook een persoonlijke wissel op de handhavers.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Loretta van der Horst

Productiejaar

2023

Productieland(en)

NL

Lengte

72 min.

Taal

Spanish, English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
IDFA 2023 The Border Crossed Us 2
IDFA 2023 The Border Crossed Us 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op