Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Boy and the Heron (Hayao Miyazaki, JP 2023)

The Boy and the Heron

Bekijk trailer

Hayao Miyazaki / JP, 2023 / 124 min.

Tien jaar na de animeklassieker The Wind Rises nog een film van Hayao Miyazaki (Studio Ghibli): autobiografisch getint relaas – gruwelijk en beeldschoon – over een kwetsbare puber in Tokio, diens vader en een geheimzinnige reiger, tegen de achtergrond van WOII.

poster The Boy and the Heron (Hayao Miyazaki, JP 2023)
De jonge Mahito vlucht tijdens een aanval van de Geallieerden met zijn vader naar het platteland, nadat zijn moeder bij een brand in het ziekenhuis is omgekomen. Als zijn vader hertrouwt heeft Mahito moeite zijn stiefmoeder te accepteren. Een ontmoeting met een geheimzinnige reiger brengt hem naar een fantasiewereld, waar hij het verlies van z’n moeder langzaam leert te verwerken.

Net als The Wind Rises (2013) is de tien jaar latere opvolger The Boy and the Heron een autobiografisch getinte terugblik. Lag in de eerste film de nadruk op de vaderfiguur, werkzaam in de Japanse vliegtuigindustrie, in de tweede titel is het perspectief verschoven naar de zoon, een verkapt zelfportret van de regisseur.

Vaste hand

Mahito beweegt zich in twee werelden; die van de levenden in het door oorlog geteisterde Japan en die van de doden in een beeldschone parallelle wereld vol fabeldieren en vreemde wezens. In die omgeving kan een kind moeiteloos vriendschap sluiten met een reiger.

De vermenging van het fantastische met het realistische is door Miyazaki wonderschoon en met vaste hand vormgegeven; er zijn momenten van ontroering en intimiteit, ook de humor ontbreekt niet. Tegelijkertijd lijkt Miyazaki’s meest recente film zoekender en afstandelijker van toon dan het eerdere werk. De regisseur wilde een film maken over een oorlogskind (zoals Miyazaki) – een kind dat met vallen en opstaan moet leren hoe te leven.

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 9 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Hayao Miyazaki

Productiejaar

2023

Productieland(en)

JP

Originele titel

Kimitachi wa dô ikiru ka

Lengte

124 min.

Taal

Japans

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still The Boy and the Heron (Hayao Miyazaki, JP 2023)
still The Boy and the Heron (Hayao Miyazaki, JP 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op