Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 The Burden 1

The Burden

Elvis Ngaibino Sabin / CF, FR, 2023 / 80 min.

Een echtpaar met aids moet zich zien te verhouden tot de diepreligieuze en bijgelovige gemeenschap waarin het actief is. De vooroordelen die heersen over de ziekte, hebben zowel invloed op hun financiële als spirituele welzijn.

poster IDFA 2023
In Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek, wonen Rodrigue en Reine samen met hun drie kinderen. Ze leven van de karige opbrengst van cassavemeel en zijn zeer actief bij de plaatselijke kerk, waar de strijd tussen God en Satan centraal staat en het geloof in boze geesten, vervloekingen en hekserij gemeengoed is.

Het echtpaar leeft met een groot geheim, want zowel Rodrigue als Reine heeft aids. De pastoor verkondigt in zijn preken dat de ziekte een goddelijke straf is, wat zwaar op het gemoed drukt van het diepreligieuze stel, zeker nu Rodrigue zichtbaar zieker wordt. Ze klampen zich vast aan gebeden en wonderen, zien elke meevaller als zegen van God en alle tegenslag als zijn straf.

Zo worden ze heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees, tussen schaamte en opluchting. Het metershoge stalen kruis dat ze in het openingsshot van de film samen overeind hijsen, is dan ook een treffend symbool voor zowel de houvast die ze in het geloof vinden als de last die ze – met toenemende wanhoop – moeten dragen.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Elvis Ngaibino Sabin

Productiejaar

2023

Productieland(en)

CF, FR

Lengte

80 min.

Taal

Afrikaans, French

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
IDFA 2023 The Burden 2
IDFA 2023 The Burden 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op