Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
The burial of kojo 2

The Burial Of Kojo

Blitz Bazawule / GH, 0 / 80 min.

In zijn eerste speelfilm ontpopt de Ghanese, vanuit New York opererende Samuel 'Blitz' Bazawule, onder hiphopliefhebbers beter bekend als Blitz the Ambassador, zich als een tegendraadse verhalenverteller. De publieksfavoriet van het World Cinema Festival 2019 is een oogstrelende magisch-realistische fabel met roots in een prozaïsche werkelijkheid.

Poster the burial of kojo

Kojo's verhaal wordt verteld door zijn dochter Esi, die samen met haar ouders in een dorpje woont dat op palen in het water staat. 'Alleen water kan het verleden zuiveren' is Kojo's verklaring voor het feit dat hij na een tragisch voorval de grote stad ontvluchtte. Alles verandert wanneer Esi van een blinde man de zorg voor een heilige witte vogel krijgt toevertrouwd en kort daarna Kojo's broer Kwabena zich aandient.

goudmijn

Wat die twee gebeurtenissen met elkaar te maken hebben, wordt duidelijk nadat Kwabena Kojo heeft overgehaald mee te doen aan het illegaal opdelven van goud. Een plotelement dat Bazawule ontleende aan een krantenbericht over Ghanese mijnwerkers die opgesloten kwamen te zitten in een ingestorte goudmijn. Dankzij Bazawule's poëtische stijl blijven mythe en werkelijkheid overigens moeiteloos in balans.

impuls

Niet alleen omzeilde Buzawale de gebruikelijke Hollywoodaanpak door de productie uit eigen zak en via crowdfunding te financieren, ook huurde hij een grotendeels Ghanese crew in, met als achterliggend motief de lokale filmindustrie een impuls te geven. Dat hij veel minder geld had te besteden dan geestverwanten als Tim Burton of Guillermo Del Toro nam hij voor lief. Al wees hij in een interview wel fijntjes op de ironie dat 'Afrikaanse verhalen van nature veel magisch-realistischer zijn dan waar ook ter wereld.'

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Blitz Bazawule

Productiejaar

0

Productieland(en)

GH

Originele titel

The Burial Of Kojo

Lengte

80 min.

Taal

Twi, Engels

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Black Light

Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Eye nodigde tien gastcuratoren uit om voorstellingen te maken.​​​​​​

Lees meer
campagnebeeld Black Light © Brian Elstak
The burial of kojo 3
The burial of kojo 7
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op