Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still The Circus Charlie Chaplin Piece of Magic collection 1

The Circus

Bekijk trailer

Charles Chaplin / US, 1928 / 72 min.

Een van de grote klassiekers uit het tijdperk van de stille film. Chaplin speelt een sullige zwerver die verliefd wordt op de dochter van de circusdirecteur. Hij haalt halsbrekende toeren uit als koorddanser en raakt als stalknecht verzeild in een kooi met een slapende leeuw. Door zijn onhandigheid wordt hij de grote slapstickattractie van de show.

poster The Circus (Charlie Chaplin) (Piece of Magic collection)

Omdat alle groten uit de filmgeschiedenis om de zoveel tijd aandacht behoeven, brengt distributeur Piece of Magic maar liefst negen (gerestaureerde) films van het genie Charles Chaplin opnieuw uit in de internationale theaters.

De kleine zwerver hangt rond bij het circus waar de politie hem aanziet voor een zakkenroller. Ongewild wordt hij de hoofdact van de show. De circuseigenaar neemt hem aan als clown maar eigenlijk heeft hij alleen maar oog voor zijn dochter.

The Circus is een film met de bekende ingrediënten die Chaplins film zo succesvol en geliefd maakten: de zwerver met het gouden hart die tegen wil en dank op het verkeerde moment op de verkeerde plek terecht komt, maar eindigt met het meisje én het geluk aan zijn zijde.

Tweehonderd takes

Het kostte Chaplin - die in 1929 een ere-Oscar kreeg toegekend als multitalent op het gebied van acteren, scenarioschrijven en produceren - twee jaar om de film af te ronden; voor de koorddansscène alleen waren al tweehonderd takes nodig.

De productie werd geplaagd door tal van tegenslagen: de circustent brandde af, blikken film raakten verloren en Chaplins tweede echtgenote - van wie hij wilde scheiden - dreigde de film te confisqueren. Maar toch: bij de Oscar-uitreiking mocht Chaplin het speciale Honorary Award-beeldje meenemen.

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Charles Chaplin

Productiejaar

1928

Productieland(en)

US

Originele titel

The Circus

Lengte

72 min.

Taal

none

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

Nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op