Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
The cool world 5

The Cool World

Shirley Clarke / US, 1963 / 125 min.

Cinema Verité met een coole jazz score van Dizzy Gillespie, maar ook de wegbereider van het Blaxploitation-genre. Shirley Clarke's The Cool World, over een zwarte tiener in Harlem die koste wat kost bendeleider wil worden, staat bijna zestig jaar na dato nog fier overeind als het filmische equivalent van een opzwepende maar gecontroleerde jazzimprovisatie.

Poster the cool world

In Clarke's tweede speelfilm na The Connection (1960) heeft de veertienjarige Duke drie doelen voor ogen. Eén: de leiding in handen krijgen van de The Royal Pythonbende. Twee: een pistool zien te bemachtigen. En drie: de rivaliserende street gang The Wolves verslaan. Duke wil een 'cool killer' worden, zoals we zijn voice-over horen zeggen. Zijn rolmodel: de gevaarlijke pooier Priest.

authenticiteit

Met The Cool World plaatste Clarke zich in de toen jonge traditie van onafhankelijk geproduceerde Amerikaanse films, met John Cassavetes als belangrijkste aanjager en diens Shadows (1959) als eerste mijlpaal. Clarke hield bij de regie van haar grotendeels nonprofessionele cast te touwtjes strak in handen, maar het effect was, net als bij Shadows, dat van grote authenticiteit. Het op een roman van Warren Miller gebaseerde verhaal leek zich voor de ogen van de kijker spontaan te ontwikkelen.

nieuwkomer

Tussen de professionele acteurs in The Cool World vinden we o.a. Clarence Williams III (The Mod Squad) en Antonio Fargas, die een jaar of tien later ongekend populair zou worden door zijn vaste gastrol als ritselaar Huggy Bear in de tv-serie Starsky & Hutch. Opvallendste nieuwkomer is Frederick Wiseman, de latere gevierde documentairemaker voor wie The Cool World zijn eerste productie was.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Shirley Clarke

Productiejaar

1963

Productieland(en)

US

Originele titel

The Cool World

Lengte

125 min.

Taal

Engels

Drager

35mm

Onderdeel van

Black Light

Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Eye nodigde tien gastcuratoren uit om voorstellingen te maken.​​​​​​

Lees meer
campagnebeeld Black Light © Brian Elstak
The cool world 2
The cool world 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op