Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
The crucified lovers 6

The Crucified Lovers

Kenji Mizoguchi / JP, 1954 / 102 min.

De vrouw van een zakenman wordt beschuldigd van overspel met bediende. Als beiden ter dood worden veroordeeld, beseffen ze hoe sterk hun liefde is. Akira Kurosawa vond de ontroerende film een 'geweldig meesterwerk dat alleen door Mizoguchi kon worden gemaakt'. Japanoloog Dick Stegewerns (University of Oslo) houdt 6 december een inleiding. 

The crucified lovers

The Crucified Lovers (ook bekend als A Story from Chikamatsu) is een van de meesterwerken uit de late carrière van Kenji Mizoguchi in de jaren vijftig. Op ontroerende wijze vertelt hij het verhaal over een verboden liefde met fatale gevolgen.

De anti-feodale film, gebaseerd op een klassieker uit het achttiende-eeuwse Japanse theater, toont het onrecht dat de geliefden overkomt nadat ze zijn beschuldigd voor wangedrag. Op zoek naar een toevluchtsoord hopen ze de doodstraf te ontlopen. Kazuo Miyagawa schoot zijn subtiele aanklacht tegen onderdrukking in een prachtige, schilderkunstige stijl, door Akira Kurosawa omschreven als een 'geweldig meesterwerk dat alleen door Mizoguchi kon worden gemaakt'.

pijnlijke thema's

Kenji Mizoguchi, wiens meesterwerken zelden nog vertoond worden, stond bekend als monomaan perfectionist, acteurstiran en een sociaal bewogen man die er niet voor terugschrok pijnlijke thema”s aan te snijden als vrouwenonderdrukking en de botsing tussen traditionele en moderne waarden in een snel veranderend Japan.

hyperstilist

Beroemd is Mizoguchi vooral om zijn precieze cameravoering en gevoel voor esthetiek. De regisseur benaderde zijn films en zijn onderwerpen met “het oog van de schilder en de ziel van de dichter”.

Langzame (rijdende) camerabewegingen, lange shots en nadruk op de psychologie van het menselijk drama kenmerken de laatste films van hyperstilist Mizoguchi. Volgens hem is de cinema er “om mensen te laten zien hoe de wereld in elkaar steekt zodat ze ermee aan de slag kunnen” – een prikkelende aansporing om je niet neer te leggen bij de orde der dingen.

De 4K-restauratie van The Crucified Lovers is verzorgd door Kadokawa Corporation en The Film Foundation, in samenwerking met The Japan Foundation

inleiding

Voorstelling 6 december: inleiding door Dick Stegewerns, associate professor Japan Studies (University of Oslo).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Kenji Mizoguchi

Productiejaar

1954

Productieland(en)

JP

Originele titel

The Crucified Lovers

Lengte

102 min.

Taal

Japanese

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Japan Restored

De gouden jaren van de Japanse cinema, de jaren vijftig, komen tot leven in een programma met fonkelnieuwe 4K-restauraties van zeven klassiekers in een door The Japan Foundation georganiseerde internationale tour.

Lees meer
campagnebeeld Japan Restored
The crucified lovers 2
The crucified lovers 4
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op