Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Tara moarta photo 2 costica acsinte

The Dead Nation

Radu Jude / RO, 2017 / 83 min.

In zijn fictiefilms Aferim! en Scarred Hearts stelde regisseur Radu Jude antisemitisme al zijdelings aan de orde; in The Dead Nation gaat hij recht op zijn doel af. Dat wil zeggen: de documentaire, opgebouwd uit oude foto's die zonder context misschien alleen verwondering zouden wekken, openbaart zijn gruwelijke inhoud vooral op de geluidsband.

Poster the dead nation

Afbeeldingen van poserende plattelandsgezinnen, militairen en kinderen worden afwisselend begeleid door citaten uit het dagboek van een Joodse plattelandsdokter en fragmenten van propagandatoespraken. Het contrast is verpletterend. Zo vertelt de dokter (met de stem van de regisseur zelf) over gedeporteerde Joden die sterven van dorst en uitputting, terwijl op foto's uitbundig wordt genoten van een dagje aan een meer.

hitlergroet

Het beeldmateriaal komt uit de nalatenschap van dorpsfotograaf Costică Acsinte, die actief was in de jaren dertig en veertig. Veel van de foto's hebben schade opgelopen, wat ze soms antieker doet lijken dan ze zijn. En wie moet er niet glimlachen om het beeld van een boerengezin dat trots met zijn prijskoe poseert? Portretten van kinderen die de Hitlergroet brengen geven daarentegen al een glimp te zien van een natie in de greep van het fascisme.

herschreven geschiedenis

Fragments of parallel lives luidt de ondertitel van Judes film. Levens die werden vernietigd en levens die relatief ver verwijderd bleven van de gruwelen. In een land dat zijn eigen geschiedenis na de Tweede Wereldoorlog herschreef en de Holocaust uit het nationale bewustzijn verbande, kwam The Dead Nation hard aan. Wat het belang van de film als wake-up call nog maar eens onderstreepte.

Regisseur Radu Jude is op 12 januari aanwezig bij de voorstelling van The Dead Nation. Filmjournalist Andrej Gorzo gaat dan met hem in gesprek (voertaal: Engels).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Radu Jude

Productiejaar

2017

Productieland(en)

RO

Originele titel

The Dead Nation

Lengte

83 min.

Taal

Romanian

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Roemeense Cinema

In 2000 was de oogst aan nieuwe Roemeense films precies nul. Twintig jaar later gaan over de hele wereld films van Roemeense regisseurs in première en is de Roemeense New Wave bijgeschreven in de filmgeschiedenis.

Lees meer
still Rainbow Bubbles
Tara moarta photo 1 costica acsinte
Tara moarta photo 3 costica acsinte
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op