Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Defiant Ones (Stanley Kramer, US 1958)

The Defiant Ones

Stanley Kramer / US, 1958 / 97 min.

Spannend én geëngageerd: in The Defiant Ones tackelt Stanley Kramer vooroordelen en rassenhaat in een actiefilm over twee aan elkaar geketende gevangenen die samen ontsnappen – de een is zwart, de ander wit. Glansrollen Sidney Poitier en Tony Curtis.

poster The Defiant Ones (Stanley Kramer, US 1958)
Stanley Kramers misdaaddrama over twee gevangenen, de een wit, de ander zwart, die ontsnappen uit een chain gang en op elkaar zijn aangewezen om te overleven, kent een redelijk simpele storyline. Mannen in de greep van giftige rassenhaat en achterdocht moeten hun vooroordelen zien te overwinnen om te ontdekken dat ze hetzelfde zijn, ongeacht hun huidskleur.

The Defiant Ones verscheen drie jaar na Sidney Poitiers eerste grote filmrol, in Blackboard Jungle (1955). Opnieuw werd Poitiers dynamische, intense manier van acteren geprezen. Ook de manier waarop de regisseur impliciet – want verpakt in een spannende misdaadthriller – commentaar leverde op het racisme in de VS, bleef niet onopgemerkt. Na de heksenjacht door senator McCarthy op alles wat communistisch en niet conform de witburgerlijke standaard was, leek Hollywood iets meer ruimte te creëren voor alternatieve verhalen.

Het scenario (van de door McCarthy op de zwarte lijst gezette Nedrick Young) en het camerawerk (Sam Leavitt) wonnen een Oscar, de film kreeg in totaal maar liefst negen Oscar-nominaties.

Details

Regisseur

Stanley Kramer

Productiejaar

1958

Productieland(en)

US

Originele titel

The Defiant Ones

Lengte

97 min.

Taal

Engels

Drager

35mm

Onderdeel van

Sidney Poitier & Denzel Washington

Sidney Poitier was Denzel Washingtons grote voorbeeld. De acteurs waren goede vrienden, maar speelden nooit samen in een film. In dit zomerprogramma brengt Eye ze voor het eerst bij elkaar door hun beste films op het grote doek te laten zien.

Lees meer
still In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)
still The Defiant Ones (Stanley Kramer, US 1958)
still The Defiant Ones (Stanley Kramer, US 1958)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op