Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 The Disappearance of Shere Hite 1

The Disappearance of Shere Hite

Nicole Newnham / US, 2023 / 118 min.

In 1976 dropte Shere Hite met haar boek The Hite Report een feministisch bommetje omtrent het vrouwelijk orgasme. Rijk archiefmateriaal vertelt wie zij was. Waarom verdween Hite uit het openbare leven? Genoeg stof om weer de barricades op te gaan.

poster IDFA 2023

Waar is Shere Hite gebleven? De feministische schrijver-onderzoeker veroorzaakte in 1976 een kleine maatschappelijke aardbeving met haar onderzoek naar het vrouwelijk orgasme. Op basis van duizenden anonieme enquêtes onder Amerikaanse vrouwen concludeerde ze onder andere dat vrouwen geen penetratie nodig hebben om tot een orgasme te komen – andere manieren van stimulatie zijn vele malen effectiever.

Het boek waarin ze de openhartige getuigenissen van vrouwen deelde, The Hite Report, werd een wereldwijde bestseller. Het staat nog altijd in de top 30 van best verkochte boeken ooit in de VS. Haar bevindingen weerspraken wat de gevestigde orde altijd had beweerd, en waren een voorloper in discussies over gender en seksualiteit. Toch is haar naam bij jongere generaties vrijwel onbekend.

Met behulp van uitgebreid archiefmateriaal en interviews met direct betrokkenen schetst regisseur Newnham wie de flamboyante en charismatische Hite was, in welk tijdperk ze opereerde, en hoe de tegenwerking die ze steeds meer ondervond (en die wrang genoeg tegelijkertijd haar boodschap bevestigde) ertoe leidde dat ze zich terugtrok uit het openbare leven.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Nicole Newnham

Productiejaar

2023

Productieland(en)

US

Lengte

118 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
IDFA 2023 The Disappearance of Shere Hite 2
IDFA 2023 The Disappearance of Shere Hite 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op