Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
The disciples a street opera ramon gieling 1

The Disciples - A Street Opera

Ramón Gieling / NL, 2017 / 80 min.

Ramón Gieling volgde de daklozen van het koor De Straatklinkers tijdens de repetities van The Disciples, een straatopera die componist Boudewijn Tarenskeen en Gieling speciaal voor hen schreven. Gieling verwerkte gebeurtenissen uit hun eigen leven in de wrede personages.

Poster the disciples a street opera ramon gieling

In The Disciples speelt het koor een groep daklozen op de rand van criminaliteit, losjes gebaseerd op Los olvidados van Luis Buñuel. Een aantal van hen leren we kennen buiten de repetitieruimte, waarna we mee de studio ingaan waar de dramatische opera wordt opgevoerd. De plaats van handeling is een viaduct onder een snelweg waar “de discipelen” in vochtige slaapzakken hun bivak hebben.

verloren zielen

Gaandeweg de repetities vloeien het dagelijks bestaan van deze sociale schipbreukelingen en hun wrede operapersonages in elkaar over. Wie bepaalt eigenlijk de regels? Zijn het de regisseur en de componist, of zijn het de outcasts die hun punt willen maken?

Gieling: "Ik hou van mensen die anders zijn dan anderen. “De dakloze” is een icoon van de onrechtvaardige samenleving. Ik voel me aangetrokken tot de levens van verloren zielen die de contradicties van het menselijk bestaan verbeelden. Mij interesseren mensen die een onverantwoordelijk leven leiden."

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ramón Gieling

Productiejaar

2017

Productieland(en)

NL

Originele titel

De discipelen

Lengte

80 min.

Taal

Dutch, English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch

Onderdeel van

Ramón Gieling at Work

Filmmaker, schrijver, theatermaker, beeldend kunstenaar: altijd is Ramón Gieling op zoek naar de ziel van de dingen en de menselijke bezieling. De maker van En un momento dado, een bijzondere film over Johan Cruijff in Barcelona, en Erbarme dich (over de Matthäus Passion), opereert graag op het grensvlak van werkelijkheid en verbeelding.

Lees meer
Ramón Gieling © Bob Bronshoff
The disciples a street opera ramon gieling 3
The disciples a street opera ramon gieling 2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op