Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
The emperors naked army marches on still 1

The Emperor's Naked Army Marches On

Kazuo Hara / JP, 1987 / 122 min.

Veteraan Kenzo Okuzaki beukt de bekentenissen desnoods letterlijk uit getuigen om te achterhalen waarom twee van zijn kameraden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zijn geëxecuteerd. Controversiële, ongepolijste Japanse documentaire over de bizarre kruistocht van een ongeleid projectiel. Vertoning in het programma Shell Shock, over de verbeelding van maatschappelijk geweld en traumatische herinneringen.

Poster the emperors naked army marches on

De 62-jarige Japanner Kenzo Okuzaki was aan het einde van de Tweede Wereldoorlog als soldaat gestationeerd in Nieuw-Guinea. Veertig jaar later heeft hij er een lange gevangenisstraf op zitten; voor moord, en voor belediging en bedreiging van keizer Hirohito. En nog is het niet genoeg. Want Okuzaki zal koste wat kost een schandaal blootleggen: de executie van twee kameraden enkele dagen ná het beëindigen van de oorlog.

verbeten kruistocht

In zijn ongepolijste documentaire volgt regisseur Kazuo Hara de hoofdpersoon in diens verbeten kruistocht tegen de betrokkenen. Om een slogan van Warchild te parafraseren: je kunt een man uit de oorlog halen, maar hoe haal je de oorlog uit de man? Hara kan het niet en probeert het niet. Het maakt zijn film over het ongeleide projectiel Okuzaki des te onthutsender. Okuzaki klaagt aan, geeft zijn gesprekspartners af en toe letterlijk een pak rammel, maar komt al doende wel dichter bij de waarheid.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Kazuo Hara

Productiejaar

1987

Productieland(en)

JP

Originele titel

Yuki yukite shingun

Lengte

122 min.

Drager

16mm

Onderdeel van

Shell Shock

Het door de Vietnamoorlog getekende personage Travis Bickle uit Taxi Driver, de door PTSS gekwelde soldaten in de documentaire Crazy en de ex-tankcommandant uit de animatiefilm Waltz with Bashir delen één ding: ze willen vertellen over wat hen is overkomen om te verwerken. Met Shell Shock geeft Eye ruimte aan de verbeelding van maatschappelijk geweld en traumatische herinneringen in de cinema.

Lees meer
campagnebeeld Shell Shock
The emperors naked army marches on still 4
The emperors naked army marches on still 2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op