Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
The eruption 01

The Eruption

Liviu Ciulei / RO, 1957 / 99 min.

Opborrelende passie rond een olieveld: dit indrukwekkende debuut combineert Sovjetformalisme met Hollywood-noir en melodrama uit de jaren 50. The Eruption is een vergeten meesterwerk dat sinds 1989 zelden buiten Roemenië te zien is geweest.

1957 eruptia d liviu ciulei

Steeds meer bewoners rond een opgedroogd Roemeens olieveld maken zich op om naar de stad te vertrekken. Ze laten de overgebleven arbeiders achter in een laatste poging om te boren naar de olie die de regio moet revitaliseren. Anca arriveert vanuit de stad om de vertrekkende bewoners te ontmoeten en belandt zo ook bij de hoofdingenieur Barbu. Haar komst wekt sluimerende passies bij hem op. De verlangens die als olie langzaam naar de oppervlakte borrelen, brengen onbewust de hele operatie in gevaar.

dochter van de premier

The Eruption heeft alle kenmerken van een staatspropagandafilm: het is in opdracht gemaakt om het eeuwfeest van de petroleumindustrie te vieren en in de hoofdrol zien we de dochter van de toenmalige premier Gheorghiu-Dej. Toch staat The Eruption bekend als een van de indrukwekkendste filmdebuten uit de Roemeense cinema.

eindelijk erkenning

Gerenommeerd theaterregisseur Liviu Ciulei (winnaar van de prijs voor Best Director in Cannes voor zijn film The Forest of the Hanged uit 1965) stuwt de acteurs en het lichtelijk banale script tot grote hoogte. Hij weet Sovjetformalisme te combineren met Hollywood-noir en melodrama uit de jaren 50. The Eruption is een vergeten meesterwerk dat sinds 1989 zelden buiten Roemenië te zien is geweest, en krijgt nu eindelijk de erkenning als klassieker van de Roemeense cinema.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Liviu Ciulei

Productiejaar

1957

Productieland(en)

RO

Originele titel

Eruptia

Lengte

99 min.

Taal

Romanian

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Roemeense Cinema

In 2000 was de oogst aan nieuwe Roemeense films precies nul. Twintig jaar later gaan over de hele wereld films van Roemeense regisseurs in première en is de Roemeense New Wave bijgeschreven in de filmgeschiedenis.

Lees meer
still Rainbow Bubbles
The eruption 04
The eruption 02
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op