Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Fabelmans (Steven Spielberg, US 2022)

The Fabelmans

Bekijk trailer

Steven Spielberg / US, 2022 / 151 min.

Zijn klassiekers Close Encounters of the Third Kind en E.T. bevatten, met hun schoongeboende voorstadjes en gemankeerde gezinnen, al autobiografische elementen. In zijn nieuwe film gaat Spielberg een stap verder in een even openhartig als liefdevol 'portrait of the artist as a young man'.

poster The Fabelmans (Steven Spielberg, US 2022)
Wanneer wordt een filmmaker geboren? In het geval van de piepjonge Sammy Fabelmans op het moment dat hij in de bioscoop een spectaculair treinongeluk ziet gebeuren in Cecil B. DeMilles The Greatest Show on Earth (1952). De zesjarige is er zo van onder de indruk dat hij de scène met een speelgoedtrein en een Super8-camera namaakt.

Sammy Fabelmans is natuurlijk regisseur Steven Spielberg zelf, die op zijn 75ste terugblikt op zijn jeugd in de jaren vijftig tot aan zijn entree in de filmindustrie. Maar The Fabelmans gaat over veel meer. Over de scheiding van zijn ouders, een veelal afwezige vader en een moeder die een carrière als concertpianiste opgaf voor haar kinderen. Over antisemitisme en over de eerste liefdeservaringen.

Maar uiteindelijk toch vooral over de obsessieve regisseur zelf, die al jong een carrièrepad voor zichzelf uitstippelde dat hem uiteindelijk aan de top van de filmwereld zou brengen.

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Steven Spielberg

Productiejaar

2022

Productieland(en)

US

Originele titel

The Fabelmans

Lengte

151 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still The Fabelmans (Steven Spielberg, US 2022)
still The Fabelmans (Steven Spielberg, US 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op