Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still The Fabulous Ones

The Fabulous Ones

Roberta Torre / CIV, 2022 / 75 min.

Een groep fantastische transvrouwen komt bij elkaar om hun overleden vriendin Antonia de eer te bewijzen die haar familie haar niet gunde. Antonia werd begraven in mannenkleren. Politiek, pijn en levenslust in een hartveroverende, zwierige hommage.

poster IDFA 2022

“Tussen droom en waanzin hebben we altijd gekozen voor de show.” Een groep transvrouwen, die zich Le Favolose (‘De Fabuleuzen’) noemde, komt na twintig jaar weer bij elkaar in het huis waar ze ooit het leven vierden. In de buitenwereld wachtte hen afwijzing. Aanleiding voor de bijeenkomst is een pas ontdekte brief van hun overleden vriendin Antonia, die door haar familie van haar ware identiteit werd beroofd door haar in mannenkleren te begraven. Terwijl de gemoederen soms hoog oplopen – er is plezier, ontroering, er zijn ook enkele botsingen – vinden ze een bijzondere manier om alsnog recht te doen aan de wens van Antonia.

Le Favolose zijn zichzelf in deze op ware gebeurtenissen gebaseerde combinatie van reconstructie, documentaire en fantasie. Wat Antonia overkwam gebeurde vaker. De nagespeelde reünie wordt afgewisseld met momenten waarop de vrouwen persoonlijke herinneringen aan de camera toevertrouwen. Als kinderen van de seksuele revolutie braken ze taboes, maar de prijs van de vrijheid was hoog. “Mijn lichaam is een politieke daad”, stelt een van hen. Een film als een hommage, met kleur, dans en geweldige vrouwen.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Roberta Torre

Productiejaar

2022

Productieland(en)

CIV

Lengte

75 min.

Taal

Italiaans

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op