Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Falls (Peter Greenaway, GB 1980)

The Falls

Peter Greenaway / GB, 1980

Beginnend filmmaker C.T.H Fransen gaat voor Badlands live in gesprek met inspirator Peter Greenaway. Van de onconventionele Britse regisseur is diens debuutfilm The Falls te zien, een dystopisch verhaal in 92 genummerde korte hoofdstukken. Het publiek mag een getal roepen om te bekijken.   

poster The Falls (Peter Greenaway, GB 1980)
De keuzefilm van C.T.H. Fransen is nog maar hoogst zelden te zien in de bioscopen. Dat de jonge regisseur voor Badlands speciaal deze titel koos, zal te maken hebben met haar voorkeur voor het onverschrokken experiment.

Buiten de gebaande paden treden deed Peter Greenaway (1940) zeker in The Falls, zijn eerste lange speelfilm. Hij knipte zijn sciencefictionvertelling over een geheimzinnig fenomeen genaamd VUE (Violent Unknown Event) op in 92 quasidocumentaire hoofdstukjes, in BBC-verslaggevingsstijl.

Hevige Onverwachte Voorvallen hebben veel mensen het leven gekost; de overlevenden muteren, blijken niet meer te verouderen en beheersen plots tal van vreemde talen. 92 slachtoffers – hun achternamen beginnen allemaal met ‘falls’ – vertellen over wat hen overkomen is.

C.T.H. Fransen (De eenzame eenheid, 2016; A Dying Man in a Living Room, 2020) interviewt Greenaway (The Cook, the Wife, the Thief and his Lover, Nightwatching) over zijn debuutfilm. Het publiek mag een nummer roepen (1t/m 92) waarna het corresponderende hoofdstukje uit de film wordt vertoond.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Peter Greenaway

Productiejaar

1980

Productieland(en)

GB

Originele titel

The Falls

0

Ondertiteling

NONE

Drager

Digitale video

Onderdeel van

Badlands

Aanstormend filmtalent in Eye, een nieuwe generatie laat van zich horen. Tijdens de Badlands-avonden krijgt nieuw Nederlands filmtalent volop de kans zich te presenteren met debuutfilms, gesprekken en keuzefilms van makers die hen inspireren. De avonden zijn samengesteld door gastcuratoren Lemuël de Graav, Xiang Yu Yeung en Eye-programmeur Ronald Simons.

Lees meer
campagnebeeld Badlands horizontaal
still The Falls (Peter Greenaway, GB 1980)
still The Falls (Peter Greenaway, GB 1980)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op