Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Fire Within: A Requiem for Katia & Maurice Krafft (Werner Herzog, FR/GB/CH 2022)

The Fire Within: Requiem for Katia and Maurice Krafft

Werner Herzog / GB, FR, CH, 2022 / 84 min.

Herzog is een zielsverwant van het Franse vulkanologenechtpaar dat de wereld rondreisde om de magie van vulkanen, en dus het geheim van de aarde, vast te leggen. Herzog ontdekte de verbluffende beelden die deze door vuur geobsedeerde minnaars achterlieten.

poster The Fire Within: A Requiem for Katia & Maurice Krafft (Werner Herzog, FR/GB/CH 2022)

Als een mot die om een kaarsvlam fladdert, zo lijkt Werner Herzog aangetrokken tot de sinistere schoonheid van vulkanen. Voor La Soufrière (1977) reist hij naar een vulkaan op het eiland Guadeloupe, die volgens voorspellingen op het punt staat te ontploffen. Op Antarctica filmt hij de krater van Mount Erebus; voor Into the Inferno (2016) beklimt hij actieve vulkanen in onder meer Noord-Korea.

Niet vreemd dus dat hij in het filmarchief dook dat is achtergelaten door de beroemde vulkanologen Katia en Maurice Krafft. Herzog maakte een soort supercut van de verbluffende gerestaureerde beelden van de Kraffts, met spuwend lava, zwevende wolken, dampen en kraters – als een soort opera van de natuur. “Ze daalden af in de hel om die beelden uit de klauwen van de duivel zelve te rukken”, aldus Herzog.

Grootheidswaan

In 1991 werd een vulkaanuitbarsting in Japan het echtpaar fataal. Zoals wel meer personages in Herzogs oeuvre balanceren ze op de grens tussen heldhaftigheid en grootheidswaan. Met The Fire Within beschrijft Herzog hun transformatie van wetenschappers tot humanistische filmkunstenaars.

Het is een ode aan de Kraffts en aan de kracht van cinema, maar kan ook als zelfportret van de regisseur gelezen worden. Hij noemt zijn film een requiem, maar in plaats van te rouwen om het verlies van het paar, viert hij hun nalatenschap.

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Werner Herzog

Productiejaar

2022

Productieland(en)

GB, FR, CH

Originele titel

The Fire Within: Requiem for Katia and Maurice Krafft

Lengte

84 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Werner Herzog

Eye Filmmuseum presenteert een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog. Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.

Lees meer
campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth
still The Fire Within: A Requiem for Katia & Maurice Krafft (Werner Herzog, FR/GB/CH 2022)
still The Fire Within: A Requiem for Katia & Maurice Krafft (Werner Herzog, FR/GB/CH 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op