Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Funeral (Abel Ferrara, US 1996)

The Funeral

Abel Ferrara / US, 1996 / 99 min.

Ray en Chez willen de dood van hun jongste broer Johnny wreken. Hun handelen is extreem gewelddadig. Door de manier waarop regisseur Abel Ferrara afrekent met de romantiek van de maffia, wijkt de film intrigerend ver af van de regels van het genre. Glansrol Christopher Walken. 

poster The Funeral (Abel Ferrara, US 1996)
In de VR-ervaring Missing Pictures vertelt de Amerikaanse independent regisseur Abel Ferrara (Bad Lieutenant, The Addiction) over zijn nooit gerealiseerde politieke thriller Birds of Prey.

Een Ferrara-film die wèl gemaakt werd is The Funeral, waarin de regisseur een shockerend indringend portret geeft van de inner workings van een New Yorkse maffiafamilie. De film is een aaneenschakeling van flashbacks bij de begrafenis van Johnny, de jongste broer van Ray (Christopher Walken) en Chez (Chris Penn). Nu een van hen vermoord is zint de Tempio-familie op wraak, zoals de maffia-erecode voorschrijft.

Verknipt

Tot zover lijkt de vertelling de structuur van een gangsterfilm te volgen, maar de aandacht die Ferrara schenkt aan de drijfveren van de personages is opmerkelijk. In een serie chaotische flashbacks krijgen we inzicht in de moraal en het handelen van de Tempio-broers, alle drie het product van een verknipte opvoeding waarvan geweld, absolute zwijgplicht en het sussen van het geweten de bouwstenen vormen.

Gruizig en schimmig is het levenspad van de Tempio’s, van wie vooral Ray de intellectueel onder de gangsters blijkt; de uitoefening van meedogenloos geweld paart hij aan bespiegelingen over religie en moraal in de keuken van echtgenote Jeannette (Annabella Sciorra).

Veel vrijheid

“Deze bijzonder duistere maffiafilm is een vergeten Ferrara-meesterwerk”, stelt VR-programmeur Anna Abrahams. “Er wordt waanzinnig goed gespeeld, soms behoorlijk over the top, maar altijd vol van werkelijke emoties. Binnen de scènes lijken camera en acteurs veel vrijheid te hebben gehad, wat bijdraagt aan een bijna documentair gevoel van echtheid. Ook de structuur is vrij: die springt heen en weer in de tijd zonder dat de aanleiding altijd begrijpelijk is.”

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Abel Ferrara

Productiejaar

1996

Productieland(en)

US

Originele titel

The Funeral

Lengte

99 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

35mm

Onderdeel van

Missing Pictures

Bij elke gemaakte film sneuvelen er tientallen films die het witte doek nooit halen. In de VR-ervaring Missing Pictures leiden Abel Ferrara, Tsai Ming-liang, Catherine Hardwicke, Naomi Kawase en Lee Myung-Se ons rond in het verhaal dat ze nooit hebben kunnen vertellen.

Lees meer
campagnebeeld Xtended: Missing Pictures
still The Funeral (Abel Ferrara, US 1996)
still The Funeral (Abel Ferrara, US 1996)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op